Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u povijesti

Američki kongresnici naglas pročitali ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa, na prijedlog republikanskog čelništva doma, naglas pročitali cijeli ustav, što se dogodilo prvi puta u povijesti Kongresa.

Američki ustav, najstariji važeći i jedan od najkraćih na svijetu ima samo 4.400 riječi, no njegovo čitanje trajalo je sat i pol, jer su se za govornicom smjenjivali kongresnici republikanske i demokratske stranke.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Uskoro u rukama BiH čelnika Paket ustavnih promjena koje vode prema EU

Za čitanje je, na preporuku Kongresne knjižnice, odabrana dopunjena verzija ustava, kako bi se izbjegle kontroverze iz originalne verzije, poput one da crnci-robovi vrijede tri petine obične osobe.

Izgred s galerije

Unatoč tome, čitanje nije prošlo bez izgreda - jedna žena s galerije je uhićena zbog vikanja dok se čitala odredba o tome da predsjednik države može biti smo osoba rođena u SAD-u.

'Osim Obame! Osim Obame! Isuse, pomozi nam!', vikala je žena, očito pobornica pokreta tzv. 'birthera' koji osporavaju legitimnost Obaminog izbora, tvrdeći da je rođen u Keniji.

Čitanje ustava u Kongresu znak je priznanja aktivistima konzervativnog pučkog pokreta 'Tea Party', koji su s pozivima na vraćanje izvornim američkim vrednotama animirali republikansku bazu i pridonijeli uspjehu republikanaca na izborima u studenom 2010., uključujući i osvajanje većine u Predstavničkom domu.

Demokrati naknadno pristali

Kongresnik Bob Goodlatte, republikanac iz Virginije s potporom pokreta 'Tea Party', koji je prvi dao ideju za čitanje ustava, izjavio je kako to 'povijesno i simboličko čitanje' pokazuje da je nova većina u domu 'posvećena ustavu zemlje i načelima za koje se on zalaže'.

'Nadamo se da će potaknuti puno više Amerikanaca da pročitaju ustav', rekao je Goodlatte.

Demokrati, koji su prvotno kritizirali najavu čitanja ustava kao teatralan i nepotreban potez većine, na kraju su prihvatili poziv republikanaca i sudjelovali u čitanju temeljnog dokumenta SAD, prihvaćenog davne 1787. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene