Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odmah nakon što se vratio iz Kijeva u Ukrajini, glavni šef američkog zbora generala Mark Milley nazvao je Rusiju "agresivnom i neprijateljski nastrojenom prema interesima SAD-a", tvrdeći da posjedovanje nuklearnog oružja i mogućnost njegove uporabe, predstavlja najveću opasnost za Sjedinjene Države.


Rusija je jedina zemlja u svijetu s nuklearnom moći za uništenje SAD-a, što je čni egzistencijalnom prijetnjom, rekao je Milley na summitu obrane u Washingtonu u ponedjeljak. Najnovije ponašanje Moskve sugerira da bi Rusija bila spremna i upotrijebiti takvo oružje, dodao je američki general, ističući da Rusija krši "Westfalenski red" još od 2008. godine, invazijama na suverene države, prenosi RT.

Vezani članci Fail ''To je pureći k***'': Amerikanci se za Dan zahvalnosti prejeli puricama, a ne znaju ni kako izgledaju Washington, ilustracija Bivši američki vojnik optužen za špijunažu u korist Rusije, prijeti mu doživotni zatvor

Ako to nekome zvuči poznato, onda je to zato što je Milley koristio iste izraze i tijekom njegovog imenovanja na dužnost šefa stožera američke vojske pred Senatom u srpnju ove godine. Jedina razlika je što je tom prilikom nosio svečanu plavu uniformu, a na summitu je bio u borbenoj uniformi, popularnog kamuflažnog uzorka "multicam".

Ugledni časopis otkriva pobjedničku kombinaciju 'ruskog Tarzana' Putina u Siriji

No čak ni te rečenicu vjerojatno nisu njegove, jer je samo dva tjedna prije njegovog imenovanja u Senatu, general James Dunford, koristio istovjetan jezik na vlastitom saslušanju pred Senatom prilikom imenovanja na mjesto zapovjednika glavnog stožera američke vojske. Dunford je prije toga bio zapovjednik američkih marinaca.

"Rekao bih da je nedavno ponašanje Rusije neprijateljski nastrojeno američkim interesima", poručio je Milley, citirajući u tom smislu "agresivne" vježbe i patrole ruskih borbenih zrakoplova, podmornica i vojske - unutar ruskih granica i posljednjih "četiri, pet, šest, sedam" godina.

"Rusiju treba pomno promatrati", naglasio je. No kad je upitan da li to znači da se na Rusiju treba gledati kao na neprijatelja, Milley se poslužio drugačijom taktikom. Diplomacija je ipak "nešto istančanija" od binarnog izračuna, zaključio je.

Na pitanje bi li američka vojska mogla poraziti rusku u ratu na kopnu, Milley je zaboravio na svoju poantu o nuklearnom oružju koje Rusija posjeduje. "Naše današnje snage imaju i više nego dovoljno sposobnosti nositi se bilo čim što Rusija ima", zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook