Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Američki dužnosnik naznačio odgodu nezavisnosti za Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Daniel Fried je tijekom vikenda, sudjelujući na konferenciji u Hrvatskoj, izrazio sumnju u brzo rješavanje budućnosti Kosova, sugerirajući kako sporazum koji bi Kosovu omogućio proglašenje neovisnosti, možda neće biti postignut do iduće godine, izvješćuje u ponedjeljak The New York Times.

- Ne mogu dati precizan datum, no slutim da će to biti nekoliko
mjeseci prije summita u Bukureštu, rekao je Fried sudionicima
konferencije u Dubrovniku govoreći o rješavanja budućnosti Kosova, kako ga citira The New York Times. Summit NATO-a u Bukurešu predviđen je za travanj 2008.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

List ocjenjuje kako su Friedovi komentari "do danas najjasnija
naznaka da SAD sada priznaje kako nije vjerojatno da će Rusija uskoro pristati na plan UN-a koji bi jamčio nezavisnost pokrajine pod nadzorom misije EU-a".

NYT podsjeća kako su na proljeće zapadni dužnosnici izražavali nadu da će budućnost pokrajine, koja je, kako navodi, "tehnički ostala dio Srbije", biti riješena do za nekoliko tjedana.

Visoki dužnosnici EU na konferenciji u Dubrovniku su također izrazili sumnju u to da sporazum o Kosovu može biti postignut ovoga ljeta, dodaje list.

Norveški diplomat Kai Eide, koji je kao autor UN-ova izvješća 2004. prvi predložio nezavisnost za Kosovo, ocijenio je kako je "dramatično pogrešno" smatrati da je protivljenje nezavisnosti Kosova "prolazna faza Rusije". 

On i drugi europski političari kazali su kako će Zapad morati iskoristiti iduću godinu, ako bude nužno, da bi našao rješenje
koji bi dobilo podršku Rusije, ali da za sada nema alternativnog
prijedloga, piše newyorški dnevnik.

Daniel Fried, uspoređujući raspad Sovjetskog Saveza s raspadom Jugoslavije, čiji je Srbija bila dio, kazao je kako "oni (Rusi) gledaju na Jugoslaviju kao mikrokozmos Sovjetskog Saveza, i oni to mrze".

NYT prenosi i ocjenu visokog zapadnog dužnosnika kako će se, ako izostane rezolucija UN-a, "Europljani morati pitati koliko su nasilja spremni podnijeti", te kako će u određenom trenutku "SAD i Europa morati donijeti teške odluke".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene