Obavijesti Video Pretražite Navigacija
65 godina ležale u arhivima

Nikad viđene: Objavljene snimke tajnih nuklearnih pokusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vlada objavila je dosad neviđene snimke stotine nuklearnih pokusa koji su izvedeni za vrijeme hladnoratovskog razdoblja.

Između 1945. i 1962. Sjedinjene Američke Države izvele su 210 nuklearnih pokusa u pustinji Mojave u Nevadi te na nekoliko otoka usred Pacifika. Svi testovi snimljeni su, a oko 10.000 fotografija je 65 godina bilo pohranjeno u arhivu i klasificirano kao tajna. Zahvaljujući trudu ljudi iz labaratorija Lawrence Livermore National iz Kalifornije fotografije sa 750 filmova, koje su počele propadati, prebačene su u digitalni oblik i tako spašene. No, ujedno su postale i dostupne javnosti. 

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Donald Trump tijekom intervjua O nuklearnom ratu VIDEO "Svi u ovoj sobi trenutačno su u velikoj opasnosti": Trump opet šokirao gledatelje

Greg Spriggs, stručnjak za nuklearno oružje, istaknuo je kako su filmovi spašeni u posljednji tren jer nisu bili pravilno skladišteni. Stručnjaci su nekoliko godina prvo pretraživali limenke s filmovima te su ih pronašli oko 6500, skenirali oko 4200, ali su pregledali oko 400 do 500 filmova. 

"Analizirali smo podatke i otkrili nove stvari o nuklearnim pokusima, odnosno eksplozijama, koje javnost nikad prije nije vidjela. Zaključili smo i da je dio podataka koji je objavljen pogrešan pa smo odlučili da trebamo detaljno proći sve filmove", kazao je Springs, a prenosi Independent.

Nuklearne pokuse zabranili su Ujedinjeni narodi 1996. godine, no dio zemalja nije ratificirao tu odluku, a jedna od njih su i SAD.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene