Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podatci

Američka veleposlanica u BiH: "Političari vode predizbornu kampanju šireći laži i sijući strah, mržnju i prijetnju"

Maureen Cormack (Foto: AFP)
Maureen Cormack (Foto: AFP) Foto: Afp
Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ocijenila je u srijedu da političari u ovoj zemlji vode predizbornu kampanju šireći laži te sijući strah i mržnju, što jer ocijenila iznimno zabrinjavajućim.

"Vrlo je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao temelj za ovu kampanju. Bez obzira radi li se o proizvodnji oružja 'za ne daj bože' ili o otcjepljenju... ", rekla je Cormak u intervju za bosanskohercegovačku redakciju Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Dodala je kako je aktualna kampanja u Bosni i Hercegovini 'suprotna promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti'. "Pri tome se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utječe na demokratske procese u zemlji", rekla je Cormack.

Iznimno agresivnu, ratnohuškačku kampanju vode većinske bošnjačke i srpske stranke, a prednjače Srpska demokratska stranka (SDS), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te Demokratska fronta (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA).

SDS-ov čelnik Vukota Govedarica nedavno je premijerku Republike Srpske i članicu SNSD-a Željku Cvijanović nazvao ustaškom unukom, a javnost je ponovno šokirao tvrdnjom da želi biti kao osnivač te stranke Radovan Karadžić kojega je Haaški sud prvostupanjski osudio na 40 godina zatvora za ratne zločine, uključujući genocid.

SNSD Milorada Dodika stalno najavljuje odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a SDA Bakira Izetbegovića prijeti naoružavanjem i novim ratom. Agresivnu, nacionalističku kampanju vodi i DF probošnjačkog političara Željka Komšića koji Hrvate u BiH naziva sljedbenicima udruženog zločinačkog pothvata, te najavljuje podizanja tužbi protiv Hrvatske.

Pozvala birače da podrže stranke fokusirane na napredak zemlje

Američka veleposlanica Cormack zbog takve je kampanje pozvala birače upravo da podrže stranke koje su fokusirane na popravljanje standarda života i koje će biti u stanju omogućiti napredak cijele zemlje.

Upitana o provedbi rezultata izbora planiranih za 7. listopada, američka veleposlanica, koja je i sama bila uljučena u pregovore političkih stranaka o pronalaženju rješenja, rekla je kako "sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi".

"Važno je nakon izbora usredotočiti se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se provedu rezultate izbora, na odgovoran i zakonodavan način", rekla je veleposlanica Cormack.
Po njoj je potrebno promijeniti izborni zakon u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

U intervju za Deutsche Welle, američka veleposlanica ocijenila je i kako se politika SAD-a u BiH promijenila te da se ne mogu povlačiti veze rješavanja problema između Kosova i Srbije s Republikom Srpskom. "Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Daytonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na odcjepljenje", rekla je Cormack. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene