Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka središnja obavještajna agencija CIA 'crno na bijelo' je priznala da je na današnji dan prije 60 godina zajedno s Britancima sudjelovala u organizaciji državnog udara u Iranu, kojim je na vlast došao šah Reza Pahlavi.


Nakon što je prije nekoliko dana zbog odredbi zakona o pravu na pristup informacijama bila prisiljena priznati postojanje 'Područja 51', američka je CIA po istom receptu priznala još jednu gotovo pa općepoznatu činjenicu, a to je da je 1953. godine sudjelovala u državnom udaru u Iranu.

Vezani članci James Newman Doživio je neviđeni debakl, završio Eurosong s nula bodova: Iz njegove zemlje poručuju da je pokraden i da očito ostali nemaju pojma o glazbi! Maneskin Italija je pobjednik Eurosonga 2021., do samog kraja borba je bila dramatična, a jedna država nije dobila čak nijedan bod!

Spomenuti se prevrat dogodio baš na današnji dan, a s vlasti je tada zbačen premijer Mohammed Mossadegh, koji je tijekom svog mandata nacionalizirao naftna postrojenja, dotad pod kontrolom Britanaca.

>> CIA i službeno potvrdila: SUPER TAJNA baza 'Area-51' postoji

Britance je taj potez prilično razbjesnio pa su, nakon poduljeg nagovaranja, dolaskom Dwighta Eisenhowera u Bijelu kuću, uspjeli nagovoriti Amerikance da zajednički pokušaju organizirati Mossadeghovo rušenje. Na čelo Irana tada je zasjeo šah Reza Pahlavi, koji je s trona zbačen 16 godina kasnije u Islamskoj revoluciji, a u državnom udaru 1953. leže korijeni antiamerikanizma, koji je do danas široko raširen u Iranu.

Kako piše Foreign Policy, na web stranici američkog Arhiva nacionalne sigurnosti objavljeni su dokumenti iz kojih je, unatoč djelomičnoj cenzuri, vidljivo da je CIA sudjelovala u planiranju državnog udara.

'Vojni udar koji je zbacio s vlasti Mossadegha i njegovu Narodnu frontu izveden je prema uputama CIA-e kao dio američke vanjske politike', stoji u jednom od objavljenih dokumenata. U papirima se spominje da Amerika nije smjela dopustiti potpadanje Irana pod sovjetski utjecaj, premda teorija o Mossadeghovoj povezanosti s SSSR-om stoji na staklenim nogama, s obzirom da je on prezirao socijalizam.

Otkrivene su i neke od metoda kojima se puč pripremao - koristila se politička propaganda protiv Mossadegha osobno, nakon čega je šah Pahlavi pristao na suradnju; članovi parlamenta primali su mito, a organizirane su i ulične demonstracije. U vojsci je pronađen general spreman na suradnju i, nakon jednog propalog pokušaja, udar je uspješno izveden 19. kolovoza 1953. godine.

Mnoge od ovih informacija već su bile u javnoj domeni, ali ovo je prvi put da ih je 'crno na bijelo' potvrdila sama CIA.

Battle for Iran - Covert Action Excerpts

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook