Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aleksandar Vučić:

Srbija će od Francuske tražiti izručenje Ramusha Haradinaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će tražiti izručenje bivšeg haškog optuženika i predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, koji je uhićen u Francuskoj po tjeralici Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu, priopćio je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Komentirajući uhićenje Ramusha Haradinaja Vučić je na tiskovnoj konferenciji u vladi Srbije naglasio da je "pravo iznad politike" i rekao kako tužiteljstvo ima brojne dokaze protiv ovog kosovskog političara i jednog od nekadašnjih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UCK).

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Aleksandar Vučić Sve objasnio Vučić objavio kad će se održati novi izbori u Beogradu: "Napravio sam jednu formalnu grešku"

Vučić je rekao kako ne bi volio da Francuska “kao ozbiljna i pravna država ne postupi sukladno pravu, nego s političkim stajalištima“ jer bi to onda nametnulo pitanje kako bi Srbija reagirala u recipročnoj situaciji.

Na pitanje hoće li će Srbija službeno zatražiti izručenje Haradinaja, Vučić je kratko i kategorički odgovorio: "Nego šta će".

"Imamo čovjeka (Haradinaja) za tolika djela da ih ne možete pobrojiti. Nitko nema pravo rušiti odluke neovisnog tužiteljstva", rekao je Vučić, komentirajući mogućnost da Haradinaj bude pušten, a da će poslije njemu iz Europe "soliti pamet" o pravnoj državi.

"Njima iz Europe ako se ne sviđa ... super. Pustite ga još jednom, pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24 i principima pravne države", rekao je Vučić, odbacujući mogućnost pritisaka na njega u slučaju Haradinaj.

"Odavno sam ih odvikao od toga. Ne mene nitko ne vrši pritisak, sa mnom se tako ne razgovara i sa Srbijom se tako ne razgovara. Vidim šta su njihove želje, prepoznajem ih, ali šta me briga šta su njihove želje. Zanima me šta je pravo", rekao je Vučić.

Ramusha Hardinaja uhitila je u srijedu francuska granična policija kad je letom iz Prištine doputovao u zračnu luku u Basel-Mulhouse, a agencija Reuters javila je da je putovao s diplomatskom putovnicom.

Uhićenje Haradinaja prištinskim memdijima je potvrdila njegova obitelj, glasnogovornik Alijanse za budućnost Kosova Ismet Ahmeri, te kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je najavilo aktivnosti za njegovo oslobađanje.

Reuters je, pozivajući se na izvore iz francuskog pravosuđa, naveo kako će istražitelji razmotriti postoje li razlozi da se ne provede zahtjev o ekstradiciji Haradinaja, te da će se to pitanje razmotriti "poglavito u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Izvor britanske agencije tvrdi i da će istražitelji razmotriti da li je Haradinaju već bilo suđeno pred sudom UN-a za ratne zločine (ICTY) zbog istih optužbi zbog kojih je Srbija objavila tjeralicu.

Ramush Haradinaj jedan je od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UCK) i optužen je za zločine nad civilma u oblasti Dečana, 1998. godine, uz suoptužene Idriza Baljaja i Ljahu Brahimaj, a tužitelji ICTY-a tražili su da im bude izrečena kazna od “najmanje 20 godina zatvora”. Na kraju prvog suđenja Haradinaj i Baljaj su 2008. bili oslobođeni krivnje, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i suoptuženima počelo je u kolovozu 2011. godine, a godinu dana kasnije krivnje su oslobođeni i Haradinaj i obojica njegovih suradnika iz OVK-a. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene