Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi istospolni u Argentini

Alejandro i Jose sklopit će brak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentina bi mogla postati prva zemlja Latinske Amerike koja će dopustiti istospolne brakove. Tamošnja sutkinja donijela je odluku kojom se dopušta sklapanje prvog homoseksualnog braka. Presedan je to, uzmemo li u obzir da u Argentini, ali i većini Latinske Amerike prevladavaju katolici.

Alejandro i Jose presretni su zbog dozvole za sklapanje braka. To im je omogućila sutkinja, koja je donošenjem takve odluke napravila presedan u Argentini. Ta katolička zemlja mogla bi postati prva u Latinskoj Americi koja dopušta sklapanje istospolnih brakova. 'Sretni smo, uzbuđeni, nervozni, osjećamo i odgovornost jer se ova odluka ne tiče samo nas', rekao je Jose Maria di Bello. 'Moramo se zalagati za slobodu i prava za sve u Latinskoj Americi. Da svi budemo jednaki', kaže Alejandro Freye. Ova dozvola poslužit će kao pritisak na argentinske vlasti da što prije donesu zakon koji bi omogućio sklapanje istospolnih brakova. Homoseksualci su to tražili i na ovogodišnjoj gay paradi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Ilustracija Dirljiva priča U braku su 63 godine, sve su radili zajedno, ali ovo nisu očekivali: "Kad nitko ne gleda, tata se šulja u maminu sobu"

'Rasprava nije o tome jesmo li za homoseksualne brakove ili protiv njih. Treba govoriti o ljudskim pravima, a to je vrlo jasno definirano Ustavom. Onemogućiti nekome da zbog seksualne orijentacije ne može sklopiti brak je diskriminacija, i to je protuustavno', kaže Pedro Paradiso, odvjetnik homoseksualne zajednice. Dozvola za brak između Alejandra i Josea mogla bi biti neugodna tema za argentinsku predsjednicu Kristinu Fernandez de Kirchner koja se sprema u posjet papi Benediktu XVI.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene