Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ostavku

Albanija: Oporba poziva Berishu da prizna poraz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albanska socijalistička oporba pozvala je premijera Salija Berishu da prizna izborni poraz i podnese ostavku, pošto projekcije rezultata s nedjeljnih parlamentarnih izbora pokazuju da ima uvjerljivo vodstvo.

Vođa socijalista, bivši gradonačelnik Tirane Edi Rama, kazao je da 20 posto prebrojanih listića pokazuje da će njegova lijeva koalicija osvojiti najmanje 80 od 140 zastupničkih mandata.

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni Sastanak s albanskim kolegom Talijanska premijerka poručila: "Vjerujem da bi ovaj dogovor mogao postati model upravljanja migracijskim tokovima" Slika nije dostupna Parlamentarni izbori Albanija: I vlast i oporba tvrde da su pobijedili

>> Albanija: I vlast i oporba tvrde da su pobijedili

Berisha, koji na čelu vladajuće Demokratska stranke pokušava osvojiti treći uzastopni premijerski mandat, još se nije oglasio iako je njegova stranka nekoliko minuta po zatvaranju birališta u nedjelju proglasila pobjedu.

Aktualni premijer dominantna je politička figura u zemlji zadnjih 20 godina, ali bi mu u 69. godini izborni poraz mogao donijeti i kraj karijere.

Glasovi se u ponedjeljak i dalje broje, ali upućuju na veliku pobjedu socijalista u najvećim gradovima. Službene projekcije nakon petine prebrojanih glasova socijalistima daju 84 mandata.

'Trend je vrlo jasan', kazao je dužnosnik najveće oporbene stranke Bledi Cuci. EU i NATO napeto čekaju izborne rezultate, željne da se u toj zemlji, kojoj politički sukobi i previranja nisu rijetkost, izbjegnu postizborne konfrontacije.

Od 1991. godine u Albaniji nisu održani nijedni izbori koji su u potpunosti proglašeni slobodnima i poštenima. Još jedni takvi Albaniju, kojoj je dvaput odbijen status kandidata, dodatno bi udaljili od EU-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene