Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvješće je NASA objavila početkom ovog tjedna, na isti dan kad su Ujedinjeni narodi iznijeli podatke koji pokazuju da će 2016. godina biti najtoplija u povijesti.


Topli vjetrovi izazvali su topljenje velikih dijelova Arktičkog oceana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih ploha od glavne mase, pokazuju podaci dobiveni u sklopu NASA-ina klimatskog istraživanja. U prosincu 2015. ciklona s toplim zrakom iz sjevernog Atlantika "pomela" je dijelove polarne regije.

Vezani članci Klimatska aktivistica Greta Thunberg (Foto: AFP) Aktivistica za klimu Greta Thunberg planira prekinuti školovanje na godinu dana Zabrinjavajuće otapanje vječnog leda na Arktiku (Foto: AFP) "Otapanje vječnog leda oslobodit će i ogromne količine otrovnog kemijskog elementa"

Zbog temperatura koje su bile i do 10 stupnjeva više od normalnih, u samo 10 dana nestao je led veličine Floride. Izvješće je NASA objavila početkom ovog tjedna, na isti dan kad su Ujedinjeni narodi iznijeli podatke koji pokazuju da će 2016. godina biti najtoplija u povijesti.

Neuobičajeno topla oluja dogodila u doba godine kada se led u regiji obično nakuplja, a ne topi. "Kao rezultat ove ciklone, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomaknuo se na sjever", rekla je Linette Boisvert, autorica NASA-ine studije.

"Otkriveno je kako se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slijede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća", rekao je Alek Petty iz NASA-inog Goddard Space Flight centra.

"Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini bit će nadmašene u 2016.", kazao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas. "U ruskim dijelovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stupnjeva Celzija iznad višegodišnjeg prosjeka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na sjeverozapadu Kanade bile su barem 3 stupnja Celzija iznad prosjeka." 

Ponavljajući NASA-inu konstataciju o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, Taalas je dodao: "Jednom u generaciji toplinski valovi i poplave postaju redovite. Porast razine mora izravno je povezan s olujama koje uzrokuju tropske ciklone".

Preliminarna izvješća okrivljuju poznati El Niño za visoke temperature na početku godine te navode kako je razina mora ranije rasla za 3,5 mm godišnje, da bi sada u 18 mjeseci (do veljače ove godine) iznosila 15 mm, prenosi RT.