Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al Gore primio Nobelovu nagradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al Gore, koji je primio Nobelovu nagradu za mir u Oslu, zatražio je odlučno od SAD-a i Kine, dva glavna zagađivača ugljičnim dioksidom, da se prekinu međusobno optuživati i priključe naporima protiv klimatskih promjena kako bi spasili naš 'gorući' planet.

Klimatska prijetnja koja visi nad preživljavanjem naših civilizacija zahtijeva univerzalnu mobilizaciju, brzu i odlučnu, kazao je bivši američki potpredsjednik. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaćen plan o pregovorima za novi sporazum o klimi Slika nije dostupna Zawahri pozvao na džihad

Al Gore je Nobela dobio zajedno s Međuvladinom skupinom stručnjaka za klimatske promjene, koju zastupa njezin predsjednik Rajendra Pachauri, za njihovo djelovanje protiv zagrijavanja planeta.

Uspjeh borbe protiv zatopljenja 'ovisit će o utjecaju dviju nacija koje danas ne rade dovoljno na tome: SAD i Kina, dva glavna zagađivača ugljičnim dioksidom, naročito moja vlastita zemlja, koja bi trebala poduzeti značajnije korake pod prijetnjom da im sudi povijest zbog njihova neuspjela djelovanja', rekao je Gore.

'Obje zemlje trebale bi se prestati međusobno optuživati
opravdavajući tako vlastito blokiranje međunarodnih napora za smanjenje ispuštanja plina s efektom staklenika, u prvom redu ugljičnog dioksida, krivca za rast temperature', kazao je on.

SAD, jedina zapadna zemlja koja još odbacuje protokol iz Kyota, odbija svaki međunarodni cilj koji primorava na smanjenje emisije, ocjenjujući kako bi to opteretilo njegovo gospodarstvo dok zemlje u razvoju nisu vezane takvim obvezama.

Kina svoje nepreuzimanje obaveza opravdava povijesnom odgovornošću industrijski razvijenih zemalja u klimatskom zatopljenju i svojim pravom na razvoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene