Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Al Gore, bivši potpredsjednik SAD-a, nominiran je za Nobelovu nagradu u 2007.godini zbog njegova velikog zalaganja da upozori svijet na opasnost od globalnog zagrijavanja.


'Al Gore je, kao nitko drugi, upozoravao na klimatske promjene. Iskoristio je svoj politički položaj kako bi problematiku približio političarima', rekao je konzervativac Borge Brende, norveški ministar za zaštitu okoliša.

Vezani članci Slika nije dostupna Izrael protjerao dobitnicu Nobelove nagrade za mir Slika nije dostupna Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

Brende je naglasio da se tom odlukom pridružio političkoj protivnici Heidi Soerensen.

Tijekom osmogodišnjeg razdoblja, kojeg je proveo kao Clintonov potpredsjednik, Gore je vodio računa o zaštiti okoliša i klimatskim pitanjima, uključujući i sporazum iz Kyota.
Nakon odlaska s dužnosti, 2001.godine, vodio je kampanje širom svijeta, a snimio je i dokumentarni film o klimatskim promjenama, 'An Inconvenient Truth', koji je nominiran za Oskara.

Norveški političari koji su ga nominirali, nalaze se među tisuću ljudi i grupa koje imaju pravo nominirati kandidate za Nobelovu nagradu.