Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska Arabija intervenirat će novcem, oružjem ili naftom da spriječi šijitske paravojne snage u napadima na sunitske muslimane kada se Sjedinjene Države počnu povlačiti iz Iraka, izjavio je u srijedu savjetnik za sigurnost saudijske vlade Nawaf Obaid.


Diplomati i analitičari tvrde da irački susjedi s većinski sunitskim stanovništvom, na čelu sa Saudijskom Arabijom, strahuju kako bi sektaško nasilje moglo prerasti u opsežan građanski rat između šijita i sunita, te izazvati politički potres i dalje od samog Iraka.

Vezani članci Slika nije dostupna Vraćen dio teritorija Ramadija, počeli zračni napadi u Palmiri - Oči uprte u Washington, što će odlučiti? Slika nije dostupna Saudijska Arabija mogla bi intervenirati u Iraku?

Obaid je za 'Washington Post' izjavio da se saudijsko čelništvo priprema za reviziju svog dogovora o politici prema Iraku nakon mogućeg američkog povlačenja iz te zemlje i uzima u obzir opcije među kojima je i intervencija na naftnom tržištu radi rušenja cijena i ograničavanja na taj način iranske sposobnosti da financira šijitske snage u Iraku.

'Budite sigurni da je saudijska angažiranost u Iraku od velikog rizika - to može izazvati regionalni rat. Ali posljedice nedjelovanja mogu biti čak i gore', ocijenio je Obaid.

'Praviti se slijep prema masakru nad iračkim sunitima bilo bi
odustajanje od načela prema kojima je Kraljevstvo stvoreno. To bi potkopalo saudijsku vjerodostojnost u sunitskom svijetu i bila bi kapitulacija pred iranskim militarističkim akcijama u regiji', dodao je.