Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapovjednik ruskih oružanih snaga izjavio

Ako će Arktika i Rusija će militarizirati regiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će odgovoriti na svaki pokušaj militarizacije Arktika, rekao je zapovjednik oružanih snaga Nikolaj Makarov u ponedjeljak u Abu Dabiju, gdje sudjeluje na međunarodnom vojnom sajmu.

'Općenito promatramo u kolikoj će se mjeri pokušati militarizirati regiju. Ovisno o tome odlučit ćemo', rekao je zapovjednik združenih snaga na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prošlog mjeseca glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da bi Savez i Rusija, njegova strateška protivnica, mogli izvesti zajedničke vježbe u Arktiku, području bogatom naftom i plinom.

Pročitajte i ovo Grenland (Foto: AFP) Ozbiljno upozorenje znanstvenika Na Arktiku se događaju promjene koje su do sada nezabilježene u povijesti Zabrinjavajuće otapanje vječnog leda na Arktiku (Foto: AFP) Znanstvenici upozoravaju "Otapanje vječnog leda oslobodit će i ogromne količine otrovnog kemijskog elementa"

Pet arktičkih država, a to su Rusija i još četiri članice NATO-a, trebale bi graditi povjerenje, rekao je tada de Hoop Scheffer upitan treba li NATO povećati zanimanje za tu regiju.Moskva svojata većinu prostora Arktika i lani je u toj zoni ruska minipodmornica simbolički postavila rusku zastavu na dno podmorja.

Članice NATO-a oko Arktika su Kanada, Sjedinjene Države, Norveška i Danska, putem otoka Grenland.Rusija još nije primila nikakav službeni prijedlog Washingtona o smanjenju naoružanja, rekao je u Abu Dabiju Makarov i najavio da će 'razgovarati kada dobijemo prijedlog'. Britanski Times pisao je u veljači da će se predsjednik Barack Obama dogovoriti s Moskvom o velikom smanjenju naoružanja. Cilj bi bio da obje strane smanje broj interkontinentalnih nuklearnih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene