Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski proizvođač zrakoplova Airbus u nedjelju je u Mobileu, u južnoj američkoj saveznoj državi Alabami, svečano otvorio svoju prvu tvornicu u SAD-u i time ušao u oštriji tržišni okršaj s američkim konkurentom Boeingom.


Tvrtka sa sjedištem u francuskom Toulouseu će u 600 milijuna dolara vrijednom postrojenju proizvoditi najprodavanije dvomotorne zrakoplove srednje veličine A319, A320 i A321. Kompleks u Brookley Aeroplexu je nastao za četiri godine, a prvi zrakoplov tipa A-321 za isporuku bi trebao biti spreman sredinom 2016.

Vezani članci Slika nije dostupna Napadi 11. rujna 2001.: Ovako je tekao dan koji je promijenio svijet Slika nije dostupna Vojska SAD-a kupuje nove helikoptere od Boeinga

Od 2018. se planira proizvodnja četiri zrakoplova mjesečno, od 40 do 50 godišnje.

OPET U PROBLEMIMA Airbus Malaysie Airlinesa prinudno sletio u Australiju

Otvarajući postrojenje u SAD-u Airbus je pokazao odlučnost u borbi za svoje mjesto na tržištu avioindustrije koja će, kako se procjenjuje, u idućih 20 godina trebati skoro 30.000 novih zrakoplova na tržištu vrijednom pet bilijuna američkih dolara.

Tvrtka ima dobru ekonomsku računicu s obzirom da Alabama nudi jeftinu radnu snagu, a država nudi više od 150 milijuna dolara poticaja. Osim toga, američki zakoni o radu nisu tako rigidni kao u europskim zemljama, što omogućuje bržu i jednostavniju reakciju na pad gospodarstva.

Airbus će u početku zapošljavati 225 ljudi, a na vrhuncu proizvodnje 1000 radnika iz tog područja. Zaposlenici će se obučavati u tvornicama Airbusa u Hamburgu i Toulouseu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook