Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je Sjedinjene Države da žele stvoriti napetosti između Irana i Arapa, dan nakon što su arapske monarhije u Zaljevu pozvale UN da 'prekine iransko uplitanje' u njihove poslove.


'SAD nastoji unijeti neslaganje između šijita i sunita. Žele stvoriti tenzije između Irana i Arapa, ali njihov plan neće uspjeti', izjavio je iranski predsjednik u govoru održanom na godišnjoj smotri vojske.

Jučer je šest zemalja članica Zaljevskog vijeća za suradnju (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Kuvajt, Katar, Oman), koje vode sunitske obitelji, osudilo 'uplitanje Irana', većinom šijitske zemlje, u njihove poslove.

Vezani članci Najveći brod iranske mornarice Kharg Misteriozno potonuće - požar progutao najveći brod iranske mornarice: "Svi napori za spas bili su neuspješni" Slika nije dostupna Na Bliskom Istoku zagrijavaju se pozivi na revoluciju

Te su zemlje pozvale po završetku sastanka u Rijadu međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti UN-a da 'prekinu očito iransko uplitanje i provokacije', posebice nakon nemira u Bahreinu.

'Iran je prijatelj sa svim nacijama i želi njihov razvoj. Siguran sam da će nova američka arogantna zavjera propasti', kazao je Ahmadinedžad.

Iranski dužnosnici više su puta osudili slanje saudijskih i vojnika UAE-a u Bahrein i njihovu pomoć režimu u slamanju prosvjeda šijitskog stanovništva od sredine veljače do sredine ožujka. (Hina)