Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Agentica CIA-e tuži Cheneya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša visoka agentica CIA-e, čiji je je identitet procurio u javnost u aferi Libby, tuži američkog potpredsjednika Dicka Cheneya.

Agentica Valerie Plame tuži potpredsjednika Cheneya, njegovog bivšeg pomoćnika Karla Rovea koji je bi prisiljen dati ostavku, te  Lewisa 'Scootera' Libbya i još deset drugih dužnosnika i zaposlenika Bijele kuće. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Interaktivna karta U nekoliko klikova doznajte koliko se ljudi na svijetu zove i preziva baš kao vi Slika nije dostupna Objavio rješenje Juričan se ipak smije zvati Bandić: "To ime zasad nema negativne konotacije. Ne bi se smio zvati Adolf Hitler"

Plame 13-oricu tuži zbog otkrivanja identiteta čime su joj uništili karijeru.

Ime agentice Plane, supruge bivšeg američkog ambasadora Josepha Wilsona, procurilo je u medije 2003. godine, nakon što je Wilson oštro kritizirao administraciju predsjednika Georga W. Busha zbog rata u Iraku.

Wilson, koji također tuži Cheneya i njegove suradnike, tvrdio je da je administracija Bijele kuće namjerno krivotvorila obavještajne podatke kako bi krenula u napad na Irak. 

Scooter Libby optužen je za krivokletstvo i ometanje pravde, nakon čega je podnio ostavku, dok je prošlog mjeseca objavljeno da Rove neće biti optužen zbog otkrivanja identiteta Plane.

Nekoliko sati ranije, vezano uz Cheneya ali nevezano uz tužbu Plame, američka vojska odlučila je raskinuti ugovor s Halliburtonom, vrijedan više milijardi dolara, kojim je ta kompanija opskrbljivala oružane snage SAD-a na bojišnici gorivom i ostalim logističkim potrepštinama, poput hrane i čišćenja, objavio je danas list Washington Post.

Halliburton, američka tvrtka koju je prije ulaska u Bijelu kuću vodio sadašnji potpredsjednik SAD-a Dick Cheney, bila je optuživana ne samo za povlašten položaj nego i za naplaćivanje prevelikih cijena vojsci vlastite države, te slabu kakvoću i nepouzdanost isporuka. 

To je bilo praćeno Halliburtonovim isticanjem vlastitog domoljublja i odanosti vojnicima koji u Iraku i drugdje riskiraju i gube vlastite živote, u tisućama, što je potaknulo i optužbe na račun te tvrtke za cinično licemjerje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene