Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afganistanske snage preuzele su u četvrtak veliki grad Kunduz od talibanskih pobunjenika nakon trodnevne okupacije koja je pokazala velike slabosti te vojske koja se sama suočava s islamističkim pobunjenicima.


Ta etapa koliko god bila značajna daleko je od dugoročne pobjede Kabula protiv talibana odgovornih za krvavu pobunu koja traje od pada režima prije gotovo 14 godina.

Vezani članci USS Monterey Drugi put u mjesec dana doplovili preblizu: Američki ratni brod ispalio 30 hitaca prema iranskim plovilima Slika nije dostupna Upozorenje američkog minista obrane koje se nikome neće svidjeti

Zauzimanje Kunduza u ponedjeljak u samo nekoliko sati a potom njegova okupacija od strane pobunjenika teški su poraz za predsjednika Ašrafa Ganija, na položaju tek godinu dana, i oružane snage, same na prvoj crti bojišnice od završetka borbene misije NATO-a u prosincu prošle godine.

ZAJEDNO ZA KUNDUZ Amerika šalje nove borce kao pojačanje afganistanskim snagama

Sjevernoatlantski savez sad ima tek 13.000 vojnika u Afganistanu u svrhu savjetovanja i osposobljavanja. No, s obzirom na debakl afganistanskih snaga, njemački, američki i britanski vojnici posebnih snaga poslani su u Kunduz. Američka vojska je izvela i nekoliko zračnih udara što je bila ključna podrška.

U četvrtak ujutro afganistanske specijalne snage kontrolirale su Kunduz, napisao je Sedik Sediki, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova na Twitteru. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ajub Salangi potvrdio je da je Kunduz osvojen zahvaljujući "posebnoj operaciji" tijekom koje su vođene intenzivne borbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook