Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Abdulah čestitao Karzaiju

Afganistan: UN smjenjuje više od 200 članova biračkih odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjenuje se više od polovice članova biračkih odbora zbog izbornih nepravilnosti u korist afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, a vodeći protukandidat Abdulah Abdulah čestitao je Karzaiju na pristanku na drugi krug predsjedničkih izbora, javile su agencije.

Predsjednik Karzai i njegov bivši ministar vanjskih poslova Abdulah sučelit će se 7. studenoga pošto su vlasti i međunarodna zajednica poništili velik broj glasačkih listića zaokruženih u korist Karzaija. 'Ured Ujedinjenih naroda u Afganistanu zamijenit će, zbog optužbi za nepravilno postupanje, 200 osoba zaduženih za prebrojavanje glasova uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 7. studenoga', objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. 'Diljem Afganistana je 380 izbornih jedinica i pokušat ćemo zamijeniti više od 200 odgovornih na biralištima', rekao je Ban i naglasio 'naučili smo vrlo vrijedne i bolne lekcije iz prvog kruga'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Pošto je Karzai jučer, nakon dugotrajnih optužbi, pristao na drugi izborni krug, Abdulah je odluku pozdravio kao jedinu moguću. 'Nazvao sam sinoć Karzaija i čestitao mu na tome što je prihvatio organizaciju drugog kruga predsjedničkih izbora', rekao je Abdulah. To je prvi službeni kontakt dvojice protukandidata od spornih izbora održanih 20. kolovoza, piše agencija AFP.

Prema službenim rezultatima Karzai je dobio 54,6 posto glasova, ali kad se pokazalo da je izborno povjerenstvo lažiralo glasove te je više od milijun glasačkih listića poništeno, Karzai je dobio 49,67 posto i pao ispod praga od potrebnih 50 posto za pobjedu u prvome krugu. Službeno nije potvrđen konačan broj glasova za Abdulaha, no smatra se da je osvojio oko 30 posto. Svjetske agencije u srijedu prenose kako u Afganistanu vlada apatija i razočarenje birača zbog izbornih nepravilnosti u prvome krugu te da vlada velika zabrinutost oko ponavljanja takve situacije. Agencija dpa citira Abdulaha koji je najavio svoju kandidatu i rekao da će njegov tim postaviti određene uvjete 'kako bi se izbjegle prijevare'.

U nešto više od dva tjedna vlasti moraju i UN moraju pripremiti nov izborni krug, što je velika zadaća u Afganistanu gdje se bliži zima, a birači su ionako preplašeni prijetnjama i napadima talibana, piše agencija Reuters. Njemačka agencija dpa ističe da su i Karzai i Abdulah pod golemim pritiskom Zapada koji ima više od 100.000 svojih vojnika u Afganistanu gdje se mir čini dalek s jačanjem talibana punih osam godina nakon što su svrgnuti s vlasti. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene