Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od prošlog tjedna

Afganistan: Marinci seljacima plaćaju uništavanje opijuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki marinci počeli su seljacima plaćati u novcu uništavanje nasada maka koji služi za proizvodnju opijuma u Mardži, donedavnu uporištu afganistanskih talibana koje je američka vojska oslabjela velikom ofenzivom i s kojima danas ima tek manje sukobe.

Umjesto da sami uništavaju nasade maka, marinci su novu metodu počeli primjenjivati prošli tjedan pošto su u veljači prodrli duboko u Mardžu na jugu pokrajine Helmanda. Važnost Mardže je u njezinu strateškom položaju jer se to područje sastoji od niza posjeda premreženih natapnim kanalima i središte je proizvodnje narkotika u središnjem Helmandu. U 2009. u Afganistanu je proizvedeno 90 posto svega svjetskog opijuma koji služi kao sirovina za proizvodnju heroina, od čega 60 posto potječe iz Helmanda. Smatra se da talibani svoj rat financiraju stotinama tisuća dolara zarađenih trgovinom opijatima.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

U vrijeme žetve 60.000 nadničara stiže u berbu u Helmand iz drugih dijelova zemlje i stoga su marinci upravo taj trenutak odabrali za akciju 'uništi mak za novac'. 'Program je potpuno dragovoljan... Odluče li uništiti ili očistiti polja, plaćamo im 300 dolara po hektaru', rekao je bojnik Jim Coffman, časnik za civilna pitanja, nadzornik projekta te ocijenio da su 'reakcije uzgajivača zasad prilično dobre'. Dosadašnja američka politika uništavanja kulture maka silom bila je pogubna za ionako bijedne seljake, a nije bila ni učinkovita. Tako su Ujedinjeni narodi procijenili da je manje od četiri posto zasijana maka u Afganisntanu doista i uništeno tijekom dviju proteklih godina. Marinci priznaju da seljaci na taj način zarade manje nego prodajom maka, no pružaju im se nove mogućnosti, jer 'novac dobiju tek pošto očiste zemlju, a uz to dobiju i gnojivo te sjeme kako bi mogli početi uzgajati nove kulture'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene