Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna zajednica je obećala pomoći Afganistanu sa 16 milijarda dolara do 2015. kako bi ta zemlja prevladala razdoblje nakon povlačenja NATO-ovih snaga, ali je obećanje popratila strogim uvjetima u vezi s upravljanjem i poštovanjem ljudskih prava, napose prava žena.


Više od 80 zemalja i organizacija okupljenih u nedjelju u Tokiju raspravljalo je o sredstvima koja će izdvojiti da bi Afganistan predsjednika Hamida Karzaija uspješno vodile kroz 'desetljeće transformacije' od 2015. do 2024. nakon 'desetljeća tranzicije' i razdoblja talibana.

Sudionici su obećali paket veći od 16 milijarda dolara do 2015., koji obuhvaća tekuću pomoć i nove potpore, i obvezali su se da će u 2016. i 2017. nastaviti financirati zemlju 'na istoj ili sličnoj razini kao u proteklom desetljeću', poručili su u jednoglasno prihvaćenoj 'Izjavi iz Tokija'.

Više dužnosnika upozorilo je naime na opasnost ako se zemlju prepusti njezinoj sudbini. 'Ne budemo li ulagali u upravu, pravosuđe, ljudska prava, zapošljavanje i društveni napredak propast će ulaganja i žrtve koje smo podnijeli u proteklih deset godina', upozorio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

No, američka državna tajnica Hillary Clinton istaknula je da se 'sigurnost Afganistana ne može mjeriti samo odsutnošću rata', već i 'mogućnošću otvaranja radnih mjesta i stvaranja povoljnih gospodarskih prilika'. Tokijsku izjavu prati 'Okvirni dogovor o međusobnoj odgovornosti' koji predviđa mehanizam praćenja napretka ostvarena na nekim poljima, a nadzirat će ga ministri na svojim susretima svake druge godine.

U izjavi se također poziva afganistanske vlasti da 'osiguraju uvjete kako bi žene mogle potpuno uživati svoja gospodarska, socijalna, civilna, politička i kulturna prava' te da 'olakšaju pristup svih građana, osobito žena, pravosuđu'. Na donatorskoj konferenciji o Afganistanu sudjelovalo je i hrvatsko izaslanstvo koje je vodio potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Zagreb: Sunčano poslijepodne u središtu grada Priča iz Zagreba koja vraća vjeru u ljude: Mladić izvukao jednu mamu iz nevolje koja se svakome može dogoditi Talibani u lunaparku - 1 Uglavnom naoružani do zuba, ali jako vole zabavne parkove: Stižu nove snimke talibana u lunaparku