Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su Talibani oteli dvije cisterne s gorivom na sjeveru Afganistana, NATO je naručio zračni napad na te cisterne i raznio ih u ogromnoj vatrenoj kugli, koja je usmrtila čak 90 osoba, izvijestili su afganistanski dužnosnici.


Dužnosnici NATO-a tvrde kako je u napadu, koji se dogodio rano jutros blizu sela Omar Khel, ubijen 'velik broj pobunjenika', a lokalna policija tvrdi kako je najmanje 40 civila stradalo u zračnom napadu, jer su uzimali gorivo u kanistere iz ukradenih cisterni. Glavni zapovjednik NATO-ovih snaga u Afganistanu, general Stanley McChrystal, do daljnjeg je zaustavio zračne napade, nakon oštre reakcije Afganistanaca u vezi s navedenim napadom, prenose agencije.

Vezani članci Slika nije dostupna Deset civila poginulo u napadu NATO-a u Afganistanu Slika nije dostupna NATO-ov napad poguban za 24 talibana, u Heratu žrtve civili

Glasnogovornik ISAF-a Eric G. Tremblay, potvrdio je da je zračni napad izveden nakon što je utvrđeno da oko cisterni nije bilo civila. Brojke poginulih civila ocijenio je 'preuranjenim nagađanjem' te je dodao kako zajedno s afganistanskim vlastima istražuju izvještaje o civilnim žrtvama. Drugi NATO-ov glasnogovornik objasnio je kako su cisterne bile mete zračnih napada zbog njihovog učestalog upotrebljavanja u bombaškim napadima.

Talibani tvrde da nemaju niti jedne žrtve

Talibani su cisterne presjekli na putu iz Tadžikistana prema NATO-ovoj bazi u Kabulu, izjavio je glasnogovornik Talibana te dodao kako su pobunjenici prilikom prelaska rijeke Kunduz zapeli u vodi. kako bi olakšali cisterne, otvorili su ventile i počeli ispuštati gorivo, no tad su na cisterne i gorivo pohrlili seljani, i to njih 500-injak, prema riječima talibanskog glasnogovornika. Dodao je kako niti jedan Taliban nije stradao u tom napadu. Ono što se za sada zasigurno zna jest da se u bolnici u Kunduzu nalazi 12 osoba s teškim opeklinama, među kojima i 10-godišnji dječak.

Sve veći broj žrtava sukoba u Afganistanu ovog ljeta naštetio je potpori u ratu, u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim savezničkim zemljama. Tajnik američkog ministarstva obrane, Robert Gates, jučer je rekao kako je taj rat nešto za što se valja boriti i da Sad žele pojačati broj svojih snaga u Afganistanu, mjesecima nakon javnog opiranja povećanju broja vlastitih snaga u toj zemlji.