Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčeno pismo

Afera oko Urana cilja na smjenu nadbiskupa Stresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak objavljeno pismo nadbiskupa Alojza Urana u kojem izražava ogorčenost što trpi zbog posljedica nedokazanih glasina o kršenju celibata.

Slovenski su mediji u ponedjeljak objavili opširno pismo umirovljenog ljubljanskog nadbiskupa Alojza Urana slovenskim biskupima i novom ljubljanskom nadbiskupu Antonu Stresu, u kojemu izražava ogorčenost što trpi zbog posljedica nedokazanih glasina o kršenju celibata, dok pojedini mediji tvrde da lobistički krugovi koriste slučaj Uran kako bi izazvali smjenu njegova nasljednika Antona Stresa.

Pročitajte i ovo Specijalci svladali muškarca u Ljubljani - 2 nasrnuo na njih VIDEO/FOTO Policija otkrila detalje drame u centru Ljubljane: Mladi muškarac već je sudjelovao u sličnom incidentu 2020. Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

>> Američki biskup proglašen krivim za prikrivanje pedofilije

67-godišnjem umirovljenom nadbiskupu Uranu vatikanska je kongregacija za biskupe nedavno naložila da najkasnije do kraja godine napusti domovinu zbog navodnih sumnji da je kršio celibat i da ima nepriznatu djecu.

Uran u pismu tvrdi da sve do 31. svibnja ove godine, kad ga je u Rimu primio kardinal Quellet, prefekt kongregacije za redovnike, nije znao da su sankcije protiv njega poduzete zbog tvrdnji o navodnom očinstvu, za koje i dalje tvrdi da su neutemeljene te da su posljedica pukih glasina.

'Osuđen sam, a da me nitko nije obavijestio o sadržaju osude i da nisam imao mogućnost obrane', tvrdi Uran. U pismu ponavlja da je uvjeren kako nije otac i da je spreman podvrgnuti se testu DNK kako bi se to utvrdilo, te da takve dokaze od njega do sada nitko nije zahtijevao.

'Izgon iz domovine, u kojoj sam vjerno i s ljubavlju služio svetoj Crkvi, te svom narodu, u 42 godine svećeništva, te zadnjih 20 godina kao biskup, vrlo je teška kazna koja je duboko obilježila moj život. Sada, kad sam star i bolestan, potrebit pomoći i nesposoban za samostalan život, sada mi je naređeno da napustim svoju domovinu!', napisao je Uran, dodajući da je uvijek i predano služio Crkvi, te da je zbog načina 'izgona' začuđen i teško pogođen, a kaznu smatra 'nedokazanom' i 'nepravednom'.

Slovenski tjednik 'Reporter', međutim, u ponedjeljak tvrdi kako postoji sve više znakova da lobistički krugovi povezani s Crkvom u Sloveniji žele da dođe do smjene ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa, te da je u tu svrhu koriste slučaj njegova prethodnika Urana.

Stres je prekinuo 'kapitalske i financijske veze' Crkve s klijentelističkim utjecajem menadžerskih struktura koje simbolizira i okuplja nekadašnji predsjednik Milan Kučan, a svojim odlučnim protivljenjem obiteljskom zakonu, koji je trebao dopustiti da istospolni parovi posvajaju djecu, stekao je brojne i utjecajne protivnike u lobističkim krugovima, piše taj tjednik blizak strankama desnog centra i vladi Janeza Janše.

Problemi koje ima Crkva u Sloveniji nakon otkrivenog financijskog skandala u mariborskoj nadbiskupiji, te neobično oštra sankcija Vatikana koji Stresova prethodnika Alojza Urana kazneno šalje u Trst, zbog nedokazanih glasina o očinstvu i kršenju celibata, koriste se preko medija, koje u većini kontrolira ljevica za rušenje ugleda Crkve i unošenje podjela među vjernike, tvrdi list.

'To je bitka za nasljedstvo na nadbiskupskoj stolici. Na taj se način želi uvjeriti Vatikan da je nadbiskupa Stresa potrebno zamijeniti i imenovati novoga', navodi 'Reporter'.

Među potencijalnim je kandididatima tih krugova sadašnji urednik katoličkog vjerskog lista 'Družina' Franci Perčič, navodi 'Reporter'. Kao one koji zagovaraju nova personalna rješenja na čelu Crkve u Sloveniji navode se biznismen Božo Dimnik, koji je između ostalog i predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva, te knez Mariano Hugo Windischgraetz, veleposlanik malteškega viteškega reda u Sloveniji, koji živi Trstu.

List je u jednom od svojih prethodnih brojeva kao 'favorita' onih koji bi željeli da na čelu ljubljanske nadbiskupije umjesto 'konzervativnog' Stresa dođe netko drugi koji bi bio liberalniji spominjao i Stanislava Hočevara, koji je od 2000. godine beogradski nadbiskup.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene