Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Služi za edukaciju

ZLOGLASNI MANIFEST OPET NA POLICAMA 'Najgora knjiga koju smo ikada imali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Munchenu je predstavljeno novo izdanje Mein Kampfa, zloglasne Hitlerove knjige. Taj antisemitski i propagandni pamflet koristit će se za edukaciju o opasnostima nacizma.

Na policama njemačkih knjižara od petka je ponovno 'Mein Kampf' - zloglasni Hitlerov antisemitski manifest.

Pročitajte i ovo Donald Trump Kao diktator Trump iskoristio Hitlerovu retoriku, pa se sada brani: "Nije to rekao na način na koji sam ja rekao" Slika nije dostupna Po početnoj cijeni Ipak prodano prvo izdanje Hitlerovog 'Mein Kampfa' s posvetom

'Ovo nije obična knjiga, ovo je najgora knjiga koju smo ikada imali u knjižari. Njezin sadržaj je antisemitski, rasistički i militaristički. Ali mislim da je važno da imamo verziju s komentarima jer razotkrivaju Hitlerovu retoriku i propagandu', rekao je Michael Lemling, voditelj knjižare iz Munchena.

Novo izdanje pripremio je njemački institut za suvremenu povijest. Nadopunjeno je s oko 3.500 komentara i analiza Hitlerove zle političke misli. Nacistički diktator knjigu nazvanu Mein Kampf, odnosno Moja borba, počeo je pisati dok je 1920-ih bio u zatvoru zbog pokušaja puča u Munchenu. U njoj je izložio svoje rasističke, antisemitske i ekspanzionističke ideje. Kada je desetak godina poslije došao na vlast, počeo ih je provoditi u djelo. Stoga je zabrinutost i jasna i očekivana. Odnosi se na 4.000 novih primjeraka, kao na potencijalnu opasnost.

'U vrijeme kada postoji opasnost da ekstremno desne ideje i stavovi ponovno postanu društveno prihvatljivi, potrebno je istražiti grozne sile Nacionalsocijalizma i njegovog smrtonosnog rasizma, te ih kritički predstaviti kako bi informirana javnost o njima raspravljala', kaže Andreas Wirsching, sa njemačkog instituta za suvremenu povijest.

Objavu novog izdanja podržavaju i njemački prosvjetari. 'Za akademske svrhe, možemo analizirati rečenice koje pokazuju kako je Hitler mrzio Židove i sanjao o globalnoj moći. Vjerujem da tako možemo cijepiti učenike protiv ekstremističkih ideja. Možemo im pokazati kako je knjiga uzrokovala katastrofu', rekao je Josef Kraus iz udruge njemačkih učitelja.

Odobravanje dolazi i od Židovskih udruga, pa čak i sveučilišta u Jeruzalemu. Svi vjeruju kako objava knjige neće prouzročiti štetu, već poslužiti da ideje s njezinih stranica više nikada ne zažive.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene