Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abu Hamza neće dobrovoljno iz BiH, čeka se sudska odluka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijac Imad al-Hussin, poznatiji kao Abu Hamza, odbio je dragovoljno napustiti Bosnu i Hercegovinu jer se poziva na pravo da sačeka odluku Ustavnog suda BiH o zakonitosti odluke o oduzimanju državljanstva i uskraćivanju azila koju je donijelo Ministarstvo sigurnosti, izjavio je njegov odvjetnik Osman Mulahalilović.

Rok do kojega je Abu Hamza, neformalni vođa mudžahedina u BiH, trebao napustiti teritorij BiH istekao je u utorak.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

Odvjetnik Mulahalilović je banjalučkim "Nezavisnim novinama" od srijede kazao kako su njegova branjenika istog dana saslušali u službi za odnose sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti, tražeći od Abu Hamze da sam ode iz zemlje.

"On je ovaj zahtjev odbio jer je Europski sud za ljudska prava
vlastima BiH naredio zaustavljanje procesa deportacije do konačne odluke Ustavnog suda BiH", pojasnio je odvjetnik.

Abu Hamza je podnio žalbu Ustavnom sudu na prošlogodišnju odluku kojom mu je oduzeto državljanstvo BiH stečeno na temelju sudjelovanja u ratu na strani Armije BiH.

Zbog ocjene da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, Abu Hamzi je uskraćeno i pravo na azil.

On je potom tvrdio kako mu u slučaju deportacije u Siriju, gdje je rođen, prijeti smrtna ili kazna dugogodišnjeg zatvora. Europskom sudu za ljudska prava podnio je zahtjev za izricanje privremene mjere zabrane deportiranja iz BiH do odluke Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene