Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ocijenio je u subotu da je međunarodni sastanak u Annapolisu postigao svoj cilj i pokrenuo pregovore između Izraelaca i Palestinaca.


- Glavna svrha konferencije u Annapolisu bila je pokrenuti pregovore Palestinaca i Izraelaca i to se dogodilo, rekao je Abbas tijekom posjeta Kairu.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Biden o situaciji u Pojasu Gaze: "Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu" Slika nije dostupna Sastali se Olmert i Abbas

- Neki su bili poneseni iluzijama da će u Annapolisu početi pregovori ili da će biti zaključen sporazum, rekao je nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Moubarakom.

Tijekom sastanaka u Annapolisu Izraelci i Palestinci su se obvezali da će odmah početi pregovore o rješenju sukoba kako bi postigli mirovni sporazum do kraja 2008.

Na pregovorima će se razmatrati ključna pitanja za svako rješenje: granice buduće palestinske države, sudbinu Jeruzalema i palestinskih izbjeglica.

Palestinsku ekipu vodit će bivši premijer Ahmed Qorei, precizirao je Abbas i dodao da će se nakon Annapolisa održati još dva sastanka, u Parizu i u Moskvi.

Do kraja mjeseca će se u Parizu održati sastanak međunarodnih donatora kako bi se koordinirao program trogodišnje pomoći Palestincima.

Nakon konferencije u Annapolisu, Abbas je ocijenio da je "vlak postavljen u tračnice". 

- Zbog postignutog rezultata smo optimisti. Mislim da smo postigli cilj radi kojega smo došli, istaknuo je.