Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspjelo pomirenje

Abas najavio 'skorašnje' sazivanje novih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio je da će 'vrlo skoro' sazvati nove izbore na palestinskom teritoriju, zbog neuspjelog pomirenja sa suparnicima iz Hamasa.

'Sazvat ćemo vrlo skoro predsjedničke i parlamentarne izbore unutar palestinske samouprave, ovdje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze', kazao je Abas novinarima. Nakon 18 mjeseci suživota na vlasti s Fatahom, Abasovom strankom, Hamas je preuzeo kontrolu u pojasu Gaze u lipnju 2007.

Pročitajte i ovo Rat Izrael i Palestina Razgovori Mir će potrajati još jedan dan, na Bliski istok treći put stiže Antony Blinken Israa Jaabis Iz minute u minutu VIDEO Oslobođeni iz ralja Hamasa: "Hvala im, i hvala Bogu. Poštovanje svakome, i hvala vam na pomoći da nas oslobodite"

Dijalog pomirenja između Fataha i Hamasa trebao se održati u Kairu 10. studenoga ali je otkazan nakon odluke islamističkog pokreta da ga bojkotira radi prosvjeda protiv 'političkog zatočenja' njegovih članova na Zapadnoj obali.

'Hamas je odbio dijalog u posljednji čas bez vidnog razloga', kazao je Abas. 'Dijalog se mora nastaviti i apeliramo na Egipat da nastavi svoje napore u tom smislu', dodao je.

Krajem studenoga Abas je odredio ultimatum Hamasu radi prihvaćanja dijaloga do kraja godine, jer će u protivnom sazvati opće izbore.

Hamas odbija održavanje novih parlamentarnih izbora prije siječnja 2010. kad ističe mandat sadašnjeg parlamenta kojim dominira. Zahtijeva, naprotiv, samo predsjedničke izbore upozoravajući da Abasov mandat na čelu palestinske samouprave završava normalno 8. siječnja 2009., što Fatah osporava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene