Mohamed bin Salman (Foto: AFP)
Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Foto: Afp

Saudijska Arabija objavila je u ponedjeljak da prekida trgovinske odnose i investicije s Kanadom zbog "uplitanja" te države u unutarnje stvari ultrakonzervativne kraljevine.


Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u seriji tvitova navelo je da protjeruje kanadskog i povlači svog veleposlanika iz Kanade.

Vezani članci Saudijski princ Mohamed bin Salman i predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi (Foto: AFP) "Izbacite ubojicu": Saudijskog princa Mohameda bin Salmana u Tunisu dočekali prosvjednici Predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Trump poslao dosad najsnažniju izjavu, oglasio se i saudijski prijestolonasljednik

Taj je potez reakcija na izjavu Kanade da je "jako zabrinuta" zbog uhićenja nekoliko aktivista za ljudska prava, prenosi BBC.

Među njima je i zagovornica ženskih prava, američka državljanka saudijskog porijekla Samar Badawi. Ona već dulje vrijeme poziva na ukidanje običaja po kojem Saudijke za sve važne odluke moraju dobiti dozvolu muških članova obitelji.

"Nećemo dopustiti nikakvo miješanje u naše unutarnje stvari", objavilo je ministarstvo.

Kanada traži "trenutno puštanje" aktivista

Time se referiralo na prošlotjedno priopćenje kanadskog ministarstva vanjskih poslova, koje je od Rijada zatražilo "trenutno puštanje" aktivista.

Saudijsko ministarstvo to je ocijenilo "napadom na Kraljevinu" i najavilo da će zamrznuti svu trgovinu i investicije s Kanadom te protjerati kanadskog i povući svog ambasadora.

Uhićenja su u suprotnosti s naprednim imidžem koji gradi vlada na čelu s prijestolonasljednikom princem Mohamedom bin Salmanom.

Prošle je godine dobio međunarodne pohvale zbog odluke da će ukinuti desetljećima dugu zabranu vožnje automobila za žene.

Niz zakona diskriminira žene

Zagovornice ženskih prava, uključujući one koje su bile uhićene zbog kršenja zabrane, proslavile su taj potez, ali i upozorile na niz drugih zakona koji diskriminiraju žene.

Žene se moraju držati strogih pravila odijevanja, ne smiju se družiti s muškarcima koji im nisu u rodu te od svojih muževa, očeva ili braće trebaju pisano odobrenje ako žele putovati, raditi ili se liječiti.

Bin Salman u studenom prošle godine proveo je žestoku protukorupcijsku kampanju u kojoj su uhićeni deseci prinčeva i poslovnih ljudi od kojih je prema procjenama zaplijenjeno 107 milijardi dolara. (Hina)