Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Somalski gusari

9 država potpisalo dogovor o suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet država s područja kojim pustoše somalski gusari u četvrtak je u Džibutiju potpisalo 'kodeks ponašanja' kojim se utire put tješnjoj regionalnoj suradnji, javlja agencija France Presse.

Dogovor predviđa uspostavu i povezivanje triju obavještajnih središta (Mombasa, Dar es Salam i Sanaa) o gusarstvu i otvaranje regionalnog središta u Džibutiju za uvježbavanje agenata za borbu s gusarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježe glavom bez obzira VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears! Slika nije dostupna Plaćena otkupnina Somalski gusari oslobodili malteški brod

Devet potpisnica od 22 zemlje, koliko ih sudjeluje na trodnevnu skupu, jesu Džibuti, Etiopija, Kenija, Madagaskar, Maldivi, Sejšeli, Somalija, Jemen i Tanzanija.

'Dogovor je i prvi regionalni dogovor između arapskih i afričkih zemalja u suzbijanju gusarstva u Adenskome zaljevu, u Crvenome moru i na zapadu Indijskog oceana', istaknuo je Koije Sekimizu, direktor Odjela za pomorsku sigurnost Međunarodne pomorske organizacije (IMO) koja je organizator skupa.

'Sada imamo učinkovit mehanizam za područnu borbu protiv gusarstva. Tekst kodeksa prihvaćen je konsenzusom. IMO je voljan pomoći u provedbi tog dogovora', dodao je, pozvavši države da poboljašaju svoje nacionalne zakone kako bi mogle suditi gusarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene