Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najtraženiji osumnjičenik za ratne zločine

89-godišnji Demjanjuk izručen Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženi čuvar u nacističkom logoru smrti John Demjanjuk stigao je u utorak iz Sjedinjenih Država u Njemačku gdje će mu se suditi po optužbi da je pomagao u ubojstvu 29.000 Židova 1943., što bi mogao biti posljednji veliki njemački proces protiv nekog nacista.

Izvijestitelj agencije Reuters rekao je da je vidio Demjanjukov zrakoplov kako slijeće i vozila policije i hitne pomoći kako ga okružuju. Državni tužitelji iz Muenchena su potvrdili njegov dolazak. 'On je sletio', rekao je Anton Winkler iz ureda tužitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nacistički zločinac Slovački židovi traže da se Csataryju sudi u toj zemlji Slika nije dostupna Poodmakla dob Nacističkom stražaru (91) pet godina zatvora, ali ide na slobodu

No 89-godišnji Demjanjuk, koji se nalazi na popisu deset najtraženijih osumnjičenika za ratne zločine Centra Simon Wiesenthal, mogao bi biti proglašen nesposobnim za suđenje.

U njegovom razdoblju ubijeno 29.000 života

Njemačke vlasti tvrde da je Demjanjuk, porijeklom iz Ukrajine, radio 1943. godine od ožujka do rujna kao čuvar u koncentracijskom logoru Sobibor u Poljskoj u razdoblju u kojem je ubijeno 29.000 Židova. Njemački sud u Muenchenu u ožujku je objavio nalog za njegovo uhićenje.

Očekuje se da će Demjanjuk biti prebačen izravno iz zračne luke u zatvor u blizini Muenchena. Njegov odvjetnik u Muenchenu Guenther Mall je rekao da će mu savjetovati da ništa ne govori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene