Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakirajte kofere

7 događaja kojima možete svjedočiti samo u 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok neka odredišta možete posjetiti bilo kada, ovih sedam događaja odvijat će se samo u 2016. godini.

Onima koji vole putovanja i koji uživaju u otkrivanju novog i nepoznatog ne treba previše razloga da putuju i u 2016. No za sve koji trebaju dobar razlog evo njih čak sedam:

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon Moskve Francuska podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu Slika nije dostupna Stroga pravila Bačena sjena na Olimpijske igre: Japan bi trebao uvesti izvanredno stanje do kraja kolovoza

Dok neka odredišta možete posjetiti bilo kada, News.com izdvojio je sedam događaja koji će se odvijati samo u 2016. godini, a koje, ukoliko ste u mogućnosti, vrijedi popratiti uživo.

1. LJETNE OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE JANEIRU

Ljetne olimpijske igre održavaju se svake četiri godine, no ove u 2016. svakako će biti jedne od zapaženijih. Održat će se od 5. do 21. kolovoza u Rio de Janeiru u Brazilu, a prema prvim brojkama, Olimpijske igre očekuju više stotina tisuća posjetitelja. Ukoliko se odvažite na ovo putovanje, nećete požaliti. Rio de Janeiro veliko je turističko središte bogato kulturom i povijesti te nudi pregršt aktivnosti u kojima možete uživati kada ne pratite svoj omiljeni sport.

2. MIGRACIJA KRALJEVSKOG LEPTIRA

Svake godine, nakon što prezimi na području Sjeverne Amerike, ova posebna vrsta leptira vraća se na jug prema Meksiku. No, prema najavama znanstvenika i biologa, 2016. biti će posebna godina za Kraljevske leptire. Naime, očekuje se da će u istom trenutku čak tri puta više leptira ove vrste krenuti na put preko Michoacána. Ove bi godine čak 225 milijuna leptira zajedno mogli poletjeti natrag prema Meksiku. Spektakl je to kojeg vrijedi vidjeti.

3. Selidba Tsukiji tržnice

Tržnica koja se nalazi u gotovo svakom vodiču za razgledavanje Tokija te neizostavna stanica brojnih turističkih tura, Tsukiji Fish Market, u ožujku 2016. godine, nakon 81 godine, bit će premještena na novo mjesto. Najpoznatija tržnica na svijetu u koju svakog dana dolazi svježa riba seli se na drugu lokaciju. Stoga, rezervirajte svoje putovanje u Tokio kako bi svjedočili povijesnom danu, bili među posljednjima koji su kročili tim popularnim mjestom ili pak prvi u novom prostoru tržnice.

4. 400. godišnjica Shakespearea

Ove godine obilježava se 400 godina od smrti jednog od najpoznatijih književnika u svijetu Williama Shakespearea. Stoga London je mjesto koje se ove godine nalazi visoko na ljestvici prioriteta. King's College u Londonu pripremio je bogat program koji uključuje kazališna upriličenja Shakespeareovih djela, koncerte, izložbe i još mnogo toga koji će se održavati u njegovu čast i to čitave godine.

5. Okultacija Merkura

Ukoliko ga nemate, sada je pravo vrijeme da nabavite teleskop. U 2016. godini dogodit će se okultacija, odnosno Sunce će biti zakriveno Merkurom. Ova rijetka astronomska pojava dogodit će se 9. svibnja, a nekoliko je točaka s kojih će se moći vidjeti. Dok će djelomična pomrčina biti vidljiva iz dijelova Sjeverne i Južne Amerike, zapadne Europe, Sub-saharske Afrike, najljepši pogled imat će oni koji će u tom trenutku biti na zapadu Maroka, Kanarskom otočju i čileanskoj pustinji Atacama. Posljednji put kada je Merkur prošao ispred Sunca bilo je 2006. godine.

6. Godišnjica Pearl Harboura

7. prosinca obilježit će se 75 godina od japanskog zračnog napada na Pearl Harbour. Taj napad bio je povod za ulazak Sjedinjenih Američkih država, koje su do tada u sukobu bile neutralne, u Drugi svjetski rat, te je time postao jedan od najznačajnijih događaja u ljudskoj povijesti. Povodom obilježavanja sjećanja na napad, Nacionalni muzej Drugog svjetskog rata koji se nalazi na Havajima od 1. do 8 prosinca nudit će brojne sadržaje posebno osmišljene za ovu obljetnicu.

7. Očuvanje namibijskih žirafa

Neponovljivi događaj kojem možete svjedočiti samo u 2016. godini je stavljanje ogrlica na žirafe u Namibiji radi očuvanja prirodnih bogatstava ove zemlje. Udruženje Country Walkers Safaris osmislio je specijalni i neponovljivi događaj za sve one koji imaju žarku želju postati dijelom povijesti te se uključiti u očuvanje života u Africi. Putovanje u Namibiju u trajanju od devet dana svakome će pružiti neponovljivo iskustvo aktivnog sudjelovanja u očuvanju afričkih prirodnih ljepota i divljeg života. Safari putovanje posebice će biti usmjereno na 'darivanje' ogrlicama od prirodnih materijala životinjama koje su tipične za to područje - žirafe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene