Obavijesti Video Pretražite Navigacija

65 godina od napada na Pearl Harbor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 500 američkih veterana iz II. Svjetskog rata okupilo se jučer u Pearl Harboru na Havajima u spomen na 2.400 njihovih suboraca koji su prije 65 godina poginuli u iznenadnom japanskom napadu koji je primorao Sjedinjene Države da uđu

u rat.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Mornari koji su preživjeli napade morskih pasa jedva izvukli živu glavu VIDEO Ispovijest mornara kojima su morski psi izgrizli katamaran, jedva se spasili: "Nismo odmah osjetili udarac, ali..."

Jedan po jedan, preživjeli mornari s brodova potopljenih i oštećenih u napadu polagali su vijence pred spomenike ili ih bacali u more na čijem dnu još leže njihova plovila, znajući da je za mnoge od njih ovo posljednje takvo okupljanje jer za pet godina, na 70. obljetnici neće biti među živima.

"Nakon 65 godina nije nas puno ostalo. Za pet godina će mi biti 89, Bog zna gdje ću tada biti i hoće li me uopće biti", kazao je Don Stratton, mornar 1. klase koji je 7. prosinca 1941. bio na palubi bojnog broda Arizona.

Arizona je potonula za devet minuta, nakon što je bomba od 750 kg probila njezin oklop i pogodila skladište streljiva, izazvavši eksploziju i požar. Poginulo je 80 posto posade broda, 1.177 ljudi, više nego i na jednom drugom brodu koji je stradao.

U napadu na Pearl Harbour poginulo je 2.390 Amerikanaca, a 1.178 ih je ranjeno. Potopljeno je 12 brodova a devet ih je teško oštećeno. Više od 320 zrakoplova uništeno je ili oštećeno na tlu u bazama Wheeler Field i Kanehoe.

Japanski veterani koji su sudjelovali u napadu kao pomorci i piloti također su odali počast poginulima, polažući cvijeće na spomenik Arizoni za umrle Amerikance i Japance.

Japan je izgubio 185 ljudi, većinom pilota i podmorničara. Japanski pilot bombardera Zenji Abe, ispričao se preživjelim američkim veteranima zbog iznenadnog napada, rekavši kako je posramljen što njegova vlada nije objavila rat u vrijeme napada. Japanski zrakoplovci koji su sudjelovali u napadu mislili su da je rat objavljen do početka bombardiranja, rekao je Abe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene