Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snage sigurnosti danas su stavljene u povišeno stanje pripravnosti zbog opasnosti od nasilja prigodom palestinskog obilježavanja obljetnice 'Nakbe', 'katastrofe' njihova egzodusa nakon osnivanja izraelske države 1948. godine.


'Policija je stavljena u stanje pripravnosti i rasporedila je tisuće muškaraca kao pojačanje istočnom Jeruzalemu kao i na sjeveru Izraela' gdje je koncentrirana većina arapskog stanovništva, kazao je njezin glasnogovornik Micky Rosenfeld. Istaknuo je da se ne radi o 'maksimalnom stanju pripravnosti' i nije spomenuo nijedan incident.

Policija je ograničila pristup platou džamija u starom gradu Jeruzalema, u istočnom dijelu grada koji je Izrael aneksirao 1967., povodom 63. obljetnice osnutka Izraela. 'Samo će muškarci stariji od 45 godina i oni koji imaju izraelsku osobnu iskaznicu imati pristup platou', kazao je glasnogovornik isključujući Palestince koji ne stanuju u istočnom Jeruzalemu.

Državni radio objavio je da je sedam postrojbi došlo kao pojačanje uobičajeno raspoređenim postrojbama na okupiranoj Zapadnoj obali, a svi su dobili upute da se suzdrže od krvoprolića. (Hina)

Vezani članci Predsjednik SAD-a Joe Biden Nakon prekida vatre između Izraela i Palestine oglasio se i američki predsjednik: "I jedni i drugi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti" Zračni napad na Gazu Nakon 11 dana žestokih borbi: Dogovoren prekid vatre između Izraela i Hamasa