Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slom potpore

55 posto Slovenaca nezadovoljno Pahorovom vladom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedest i pet posto Slovenaca negativno ocjenjuje rad svoje vlade, a drastično je opala i popularnost premijera Boruta Pahora, pokazala je najnovija redovita mjesečna anketa ljubljanskog ‘Dela’ koju je objavio vodeći slovenski dnevnik.

Ispitivanje reprezentativnog uzorka 700 punoljetnih građana provedeno krajem prošlog tjedna pokazalo je po prvi put da je potpora Pahorovoj vladi pala ispod 50 posto. Premijer je godinu dana bio drugi najpopularniji političar nakon predsjednika države Danila Tuerka, a sada je tek peti. Ispred njega sada su ministar gospodarstva Matej Lahovnik, populistički zastupnik Zmago Jelinčič, te slovenski europovjerenik za znanost Janez Potočnik, kojega je šef opozicije Janez Janša nedavno predlagao kao mandatara ‘tehničke vlade’, pokazalo je istraživanje.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

>> Pahor: Arbitraža što prije, ili destabilizacija regije

Loše ocjene

Vrlo loše ocjene, slične ocjenama vlade, dobilo je i djelovanje zastupnika u parlamentu, čiji rad izrazito pozitivnim ocjenjuje samo 27 posto ispitanika. Negativne ocjene slovenskog biračkog tijela službenoj politici, koje se uglavnom reflektiraju na vladu i premijera, nisu se odrazile na rejting političkih stranaka. Tako su dvije vodeće stranke i dalje Pahorovi Socijalni demokrati (SD) i Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Kad bi se održali prijevremeni izbori, Janšina stranka dobila bi 20,3 posto glasova, a Pahorova 16,5 posto. Znatno je smanjena do sada velika razlika među njima iz zadnjih nekoliko mjeseci, kad je prednost Janšine stranke u odnosu na Pahorovu bila znatno veća, pa je tako u kolovozu iznosila cijelih deset posto.

Bez odlučnih mjera

Rezultat istraživanja vodeći slovenski list komentira kao ‘slom’ Pahorove vlade kad je riječ o potpori javnosti. ‘Delo’ navodi da je za takav odnos prema vladi najviše krivo njeno oklijevanje da reagira odlučnijim mjerama u vrijeme vrhunca ekonomske krize budući da podaci govore kako je recesija pogodila dvije trećine slovenske populacije, da je broj nezaposlenih udvostručen prema lani i da više od 12 posto stanovništva raspolaže primanjima koja ne osiguravaju život iznad službenog praga siromaštva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene