Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako vam kuga možda zvuči kao bolest srednjeg vijeka, samo u prošloj godini i samo u SAD-u zabilježeno je 16 slučajeva obolijevanje od 'crne smrti', a i u Ujedinjenom Kraljevstvu je potvrđen rast slučajeva nekih bolesti 19. stoljeća.


Promjene u uvjetima života i razvoj farmacije utječu na uspon i pad raznih bolesti, ali one rijetko kad nestanu. Do danas, velike boginje su jedina bolest koja je iskorijenjena.

Vezani članci Ilustracija U Kini se pojavila crijevna kuga: Cijelo selo je u karanteni, 11 osoba preminulo Koronavirus u Kini, ilustracija Nije se imao tko brinuti za njega: Kineski mladić preminuo nakon što mu je obitelj završila u karanteni

Ovo su bolesti koje još uvijek postoje unatoč svim naporima da ih se iskorijeni.

KUGA

Bolest koja je u 14. stoljeću ubila oko 60 posto stanovništva Europe širi se putem buha koje žive na glodavcima. Razvoj farmacije spriječio je njezino širenje, no i dalje se svaki godine bilježi oko 1.000-3.000 slučajeva, najviše i Africi, Južnoj Americi i Aziji ili konkretno, na Madagaskaru, u Peruu i u Indiji.

RUBEOLA

Virus koji se prenosi na bebe s majke koja nije cijepljena može uzrokovati različite urođene mane, a može rezultirati i smrću. Od sedamdesetih godina je dostupna imunizacija protiv ove bolesti, no u Africi i jugoistočnoj Aziji se i dalje svake godine rađa oko 110.000 djece s uređenim sindromom rubeole.

GUBA (LEPRA, HANSENOVA BOLEST)

Bolest koja se prenosi duljim kontaktom sa zaraženima. Bolest uzrokuje štetu živcima i stanicama kože što rezultira gnojnim čirevima i trajnim invaliditetom. Iako je prvi revolucionarni lijek napravljen 1945. godine, te iako je u zadnjih 30 godina broj slučajeva lepre drastično pao, ova bolest je još uvijek problem u dijelovima Indije, Brazila i Indonezije. U 2014. godini zabilježeno je 216.000 slučajeva.

DIFTERIJA

Bolest koja je početkom stoljeća bila jedna od glavnih ubojica djece danas je znatno suzbijena, no još 2011. godine je zabilježeno 5.000 slučajeva na globalnoj razini. Vjerojatno je još slučajeva, no diljem Afrike i Azije nisu prijavljeni.

DJEČJA PARALIZA

Virus koji izaziva dječju paralizu širi se zaraženim izmetom ili slinom nakon čega dolazi do mozga i leđne moždine što u nekim slučajevima izaziva paralizu. Efikasna cjepiva su se pojavila pedesetih i šezdesetih godina, a globalna imunizacija je počela 1988. godine. Od tada je više od 2,5 milijardi djece cijepljeno protiv te bolesti. Prošle godine zabilježen je tek 51 slučaj.