Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama pozvao je Peking da izabere "srednji put" na Tibetu, danas kada njegov narod obilježava 49. godišnjicu pobune protiv kineske vlasti, a nepalska i indijska policija intervenirale su protiv tibetanskih prosvjednika, javljaju agencije.


Godišnjicu bijega svog duhovnog vođe u egzil više od četiri tisuće Tibetanaca obilježilo je u Nepalu prosvjednim maršom prema kineskom veleposlanstvu u Katmanduu, što je policija spriječila. U sukobu su ranjena najmanje tri prosvjednika i dva policajca.

Vezani članci Slika nije dostupna Kina spremna na dijalog s Dalaj lamom u vezi s Tibetom Slika nije dostupna Dalaj lama će se povući pogorša li se nasilje na Tibetu

Iz Indije su stotine Tibetanaca krenule u šest mjeseci dug marš prema Tibetu protiv kineske okupacije himalajske države i protiv održavanja Olimpijskih igara u Pekingu, piše agencija AP, no policija u Dharmsali zabranila im je napuštanje regije, dodaje AP.

"Gotovo šest desetljeća Tibetanci žive u stanju stalnog straha, zastrašivanja i sumnjičenja pod kineskom represijom", kazao je Dalaj Lama, a prenosi njemačka agencija dpa.

Prema agenciji AFP, 73-godišnji Dalaj Lama neuobičajeno oštrim riječima osudio je gušenja ljudskih prava na Tibetu pozivajući Peking da izabere "srednji put" dijaloga na Tibetu umjesto Mao Zedongova "Han šovinizma".

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine zbog inzistiranja na mirnom rješenju, tibetnaski vođa zadnjih je godina odustao od zahtjeva za slobodnim Tibetom, a njegovi izaslanici bezuspješno su 2002. vodili šest krugova pregovora s Pekingom.

"Zbog kineske politike transfera naroda, netibetansko stanovništvo povećalo se mnogo puta, čime su Tibetanci svedeni na beznačajnu manjinu u vlastitoj zemlji", rekao je Dalaj Lama u indijskoj Dharmsali, gdje je uspostavio tibetansku vladu u egzilu. 

Oko 2.500 do 3.000 Tibetanaca svake godine prelazi Himalaju bježeći u Nepal, a nekima uspijeva stići i do Dharamsale u Indiji gdje Dalaj Lama živi u egzilu od 1959. godine.