Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantna spoznaja

Bebi uklonjen tumor na mozgu - A u njemu je pronađen...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj četveromjesečne bebe iznenadio je kirurge, ali i pomogao znanosti...

Četveromjesečna beba iz Marylanda najvjerojatnije je prva osoba na svijetu kojoj je pronađen zub u mozgu, kao rezultat specifične, rijetke vrste tumora na mozgu.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

Maleni dječak se trenutno osjeća dobro, sad kad je tumor uklonjen, a liječnici tvrde kako im je ovaj slučaj pomogao shvatiti tijek razvoja ove vrste bolesti.

Liječnici su posumnjali da nešto nije u redu s bebom nakon što joj je glava rasla brže nego što je uobičajeno za djecu u toj dobi. Snimka mozga je pokazala kako je riječ o tumoru u kojem se mogla vidjeti neka struktura slična zubu.

Dječak je upućen na operaciju kako bi mu se tumor uklonio iz glave. U njemu je pronađen potpuno formiran zub!

Nakon analize, liječnici su utvrdili kako dječak ima rijedak oblik tumora na mozgu - kraniofaringioma, koji može narasti do veličine loptice za golf, no ne širi se dalje.

Eni Šarac ispunjena želja: 'U ožujku idem Papi u privatan posjet!'

Znanstvenici su uvijek sumnjali kako su ove tumorske stanice istog porijekla kao one koje su uključene u stvaranje zuba. No, sve dosad liječnici nikad zapravo nisu vidjeli zub u ovom tumoru, izjavio je dr. Narlin Beaty, neurokirurg sa sveučilišta Maryland Medical Center, koji je operirao dječaka i to zajedno s kolegom Dr. Edward Ahn iz Johns Hopkins Children's Center.

'Nemate svaki dan mogućnost vidjeti zub u bilo kojoj vrsti tumora na mozgu', tvrdi Beaty za Live Science. 'Oduvijek se znalo sa kraniofaringioma sadrži naslage kalcija no kad u njoj nađete pravi pravcati zub - to je nešto potpuno drukčije.'

Zubi su i ranije bili nađeni u ljudskom mozgu no samo u vrstama tumora koji su bili jedinstveni po tome što su imali sva tri tipa tkiva koja su specifična za rane stadije ljudskog embrija. No, kraniofaringioma ima samo jedu vrstu tog tkiva.

Ovaj dječakov slučaj dokazuje kako se kraniofaringioma razvila od stanica koje izgrađuju i zube, tvrdi Beaty. Ovakvi tumori su najčešće dijagnosticirani kod djece u dobi od 5 do 14 godina, no rjeđe kod djece mlađe od 2 godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene