Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna pomirba

300 Čeha održalo 'Smrtonosni marš' u počast Nijemcima prognanima u 2. sv. ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri stotine ljudi sudjelovalo je u subotu u češkome gradu Brnu u simboličnom maršu u spomen na germonofono stanovništvo koje je prije točno 70 godina bilo prognano u Austriju, a tisuće su na tom putu umrle.

Sudionici marša, Nijemci i Česi krenuli su s mjesta masovne grobnice iz mjesta Pohorelice, 30 kilometara od Brna. U Brnu se zadnjih devet godina održavaju neslužbene komemoracije zvane Smrtonosni marš no ove je godine prvi put održana službena komemoracija pod nazivom "Pomirbeno hodočašće".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva željela uništiti germansku rasu? U zapuštenom skladištu otkrivena 'Himmlerova vještičja biblioteka' Slika nije dostupna Usvojena rezolucija o pomirbi ISPRIKA NIJEMCIMA Sedamdeset godina nakon "Brnskog marša smrti"

"Na početku smo bili samo trojica", rekao je organizator Jaroslav Ostrcilik prisjećajući se prvog marša, a gradonačelnik Brna Petr Vokral rekao je kako je "ovo jedinstvena prilika da Brno pokaže kako ne zatvara oči pred vlastitom poviješću".

ISPRIKA NIJEMCIMA Sedamdeset godina nakon "Brnskog marša smrti"

Više od 20.000 njemačkih stanovnika Brna bilo je protjerano 30. svibnja 1945., po završetku Drugog svjetskog rata i prisiljeno pješice bez hrane i vode krenuti prema Austriji. Osvetu češkog stanovništva za šest godina brutalne nacističke okupacije najteže su podnijele žene, djeca i starci koji su bili prognani i procjenjuje se da je na tom putu umrlo njih između 2000 i 5000.

Gradsko vijeće Brna najavilo je godinu pomirenja u kojoj se treba suočiti s poviješću te izrazilo žaljenje preživjelima i njihovim potomcima koji su sudjelovali u maršu.

Takvo stajalište ne dijele svi Česi. "Nemamo mi razloga ispričavati se Nijemcima iz Brna koji su nametnuli takvu nepravdu i patnje češkome narodu", objavila je skupina koja zastupa češke borce otpora.

Guverner pokrajine Južna Moravska Michal Hasek zapitao je "Tko se ispričao za deportaciju i ubojstva Židova i Roma iz Brna?" (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene