Beskućnik (Foto: Arhiva/AFP)
Beskućnik (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Dok je krajnje siromaštvo u uzmaku, ipak blizu polovice svjetskog stanovništva još uvijek živi s manje od 5,5 dolara dnevno, navela je Svjetska banka.


Svjetski gospodarski napredak je omogućio smanjenje broja osoba koje žive u krajnjem siromaštvu, ali blizu polovice stanovnika planeta, ili 3,4 milijardi osoba i dalje jako teško zadovoljava svoje elementarne potrebe", naglasila je ta institucija iz Washingtona u priopćenju.

Vezani članci Svjetska banka Zemlje zapadnog Balkana očekuju teška vremena: "Pred vladama je veliki izazov" Tržnica u Njemačkoj - 5 Zemlja u koju se Hrvati rado ugledaju sada bilježi zabrinjavajuću pojavu: "Mislim da će postati jako loše"

Svjetska banka definira da u krajnjem siromaštvu osobe žive s manje od 1,90 dolara dnevno. Siromaštvo je na globalnoj razini palo na 46 posto u 2015. prema 67 posto 1990. precizirala je Svjetska banka na temelju najnovijih podataka.

Krajnje siromaštvo je 2015. palo na 10 posto s oko 30 posto 1990.

Uz gospodarski rast sve veći broj siromašnih u svijetu danas žive u najnaprednijim zemljama, ističe Svjetska banka.

Područje istočne Azije i Pacifika bilježi najbolju podjelu, tamo su prihodi 40 posto najsiromašnijih stanovnika prosječno napredovali za 4,7 posto između 2010. i 2015.

U Subsaharskoj Africi trećina zemalja regije je zabilježila pad prihoda 40 posto najsiromašnijih stanovnika. U toj regiji 84,5 posto stanovnika živi s manje od 5,5 dolara dnevno.

Na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, iako je u porastu broj stanovnika koji imaju 1,90 dolara dnevno, "razine krajnjeg siromaštva su i dalje visoke", navodi Svjetska banka. Ali u toj regiji ima više stanovnika koji žive s manje od 5,50 dolara dnevno 2015. nego 1990.

Svjetska banka je precizirala da je u Sjedinjenim Državama 2015. godine 3,7 milijuna osoba živjelo u krajnjem siromaštvu, ili 1,2 posto stanovništva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju