Obavijesti Pretražite Navigacija
Podaci Svjetske banke

Sve veći broj siromašnih u svijetu živi u najnaprednijim zemljama

Beskućnik (Foto: Arhiva/AFP)
Beskućnik (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Dok je krajnje siromaštvo u uzmaku, ipak blizu polovice svjetskog stanovništva još uvijek živi s manje od 5,5 dolara dnevno, navela je Svjetska banka.

Svjetski gospodarski napredak je omogućio smanjenje broja osoba koje žive u krajnjem siromaštvu, ali blizu polovice stanovnika planeta, ili 3,4 milijardi osoba i dalje jako teško zadovoljava svoje elementarne potrebe", naglasila je ta institucija iz Washingtona u priopćenju.

Pročitajte i ovo Francesco Lollobrigida Premijerkin šogor "Siromašni jedu bolje od bogatih!": Izjava ministra i pranećaka filmske dive sablaznila javnost Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Umirovljenici zajedno Ljeto klizi svome kraju, frustracije građana rastu. Što radi oporba? ''To naprosto nije normalno''

Svjetska banka definira da u krajnjem siromaštvu osobe žive s manje od 1,90 dolara dnevno. Siromaštvo je na globalnoj razini palo na 46 posto u 2015. prema 67 posto 1990. precizirala je Svjetska banka na temelju najnovijih podataka.

Krajnje siromaštvo je 2015. palo na 10 posto s oko 30 posto 1990.

Uz gospodarski rast sve veći broj siromašnih u svijetu danas žive u najnaprednijim zemljama, ističe Svjetska banka.

Područje istočne Azije i Pacifika bilježi najbolju podjelu, tamo su prihodi 40 posto najsiromašnijih stanovnika prosječno napredovali za 4,7 posto između 2010. i 2015.

U Subsaharskoj Africi trećina zemalja regije je zabilježila pad prihoda 40 posto najsiromašnijih stanovnika. U toj regiji 84,5 posto stanovnika živi s manje od 5,5 dolara dnevno.

Na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, iako je u porastu broj stanovnika koji imaju 1,90 dolara dnevno, "razine krajnjeg siromaštva su i dalje visoke", navodi Svjetska banka. Ali u toj regiji ima više stanovnika koji žive s manje od 5,50 dolara dnevno 2015. nego 1990.

Svjetska banka je precizirala da je u Sjedinjenim Državama 2015. godine 3,7 milijuna osoba živjelo u krajnjem siromaštvu, ili 1,2 posto stanovništva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene