Obavijesti Video Pretražite Navigacija

27 osoba poginulo u borbama vojnika i džihadista al Qaede

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
U borbama vladinih snaga i boraca al Qaede u Jemenu u nedjelju je poginulo 27 ljudi u novoj ofenzivi protiv džihadističke organizacije na jugoistoku te ratom zahvaćene zemlje, rekao je vojni dužnosnik.

Osmorica vojnika i 19 džihadista poginuli su u napadu na položaje mreže al Qaede na arapskom poluotoku (AQPA), blizu Moukalle, upravnog središta pokrajine Hadramouta, rekao je vojni dužnosnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Misija Aspides Njemačka fregata isplovila prema Jemenu: "Trajna eskalacija nasilja čini vojnu misiju neophodnom" hutisti - 3 Prijetnja Hutisti kane srušiti dio interneta? ''Takvu akciju mogu izvesti samo dvije zemlje''

Po riječima generala Faraja al - Bahsanija, guvernera Hadramouta, vojska je od džihadista oslobodila dolinu Mesini, gdje se organizacija bila učvrstila, zapadno od Moukalle.

Taj je grad od 2015. do 2016. bio u rukama AQPA-e, nakon čega su ga oslobodile vladine snage.

Specijalne snage su prije dva dana počele novu operaciju kako bi ćelije al Qaede potisnule iz dolina Mesini i Amed u toj pokrajini bogatoj naftom. U subotu su poginula dvojica vojnika.

Al Qaeda je ojačala svoj utjecaj u Jemenu zahvaljujući kaosu nastalom zbog građanskog rata koji već više od tri godine pustoši tom zemljom.

U sukobu sudjeluju provladine snage koje vojno podupiru Saudijska Arabija i druge arapske zemlje te proiranski pobunjenici Houthi koji su osvojili velik dio teritorija, pa tako i prijestolnicu Sanu.

Rat u Jemenu odnio je više od 9.200 života od početka intervencije arapske koalicije i prouzročio najgoru humanitarnu krizu u svijetu, ocjenjuje UN. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene