Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

21 životinjska vrsta uključujući geparda, tri vrste delfina i egipatsku bijelu crkavicu (vrsta ptice) dodana je na listu životinja kojima prijeti izumiranje, objavljeno je na konferenciji UN-a u Rimu.


Šest vrsta ptica kao i morska krava također se nalazi na listi životinja koje su imale koristi od zaštite. Tako se iduća godina namjerava nazvati 'godinom gorile' kako bi se pomoglo očuvanju ove ugrožene vrste.

Vezani članci Prometna signalizacija koja upozorava na životinje Sve više naleta na životinje na cesti, policija objavila važne upute vozačima: Znate li kolike su kazne ako pokupite srnu? Medvjed u šumi Približili se medvjedima i doživjeli iznenađenje: Neki su zaigrani, ali drugi su pravi lupeži!

Zaključci su doneseni na Konferenciji o očuvanju ugroženih vrsta koja se održala u Rimu.

Na listu je također uvršteno nekoliko vrsta morskih pasa, uključujući i mediteranskog, čija populacija je zbog izlova pala za 96%.

Na konferenciji je prihvaćena i rezolucija kojoj je cilj smanjenje buke u oceanima, uzrokovane brodskim mašinama te vojnom opremom poput ultrazvučnih lokatora i dubinomjera. Naime, morske vrste koje se sporazmujevaju zvukom, poput kitova i delfina, posebno su ugrožene takvom bukom.

Glasnogovornik Društva za zaštitu kitova i delfina, Nicolas Entrupp, pozdravio je ove mjere, no napomenuo je kako vlade nisu osigurale dovoljno novca kako bi se i provele.

Tvrdi kako je 170 tisuća eura za projekte očuvanja ugroženih vrsta zapravo ' šamar u lice' svim namjerama da se nešto poduzme.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju