Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hipersonična tehnologija

2023. - Od New Yorka do Zagreba za samo sat vremena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna tehonologija sigurno će vrlo brzo biti primjenjena i na putničke zrakoplove.

Američki Air Force je objavio da će do 2023. godine staviti u pogon hipersonični avion. Takva bi letjelica od New Yorka do Londona trebala samo sat vremena leta s brzinom od 5000 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga



U ovom slučaju služit će, najavila je za Military.com, šefica istraživačkog tima Air Forcea Mica Endsley, za transport oružja i vojne opreme. Cilj je da napredno, hipersonično oružje može uništiti metu na bilo kojem dijelu kugle zemaljske, putujući brzinom od 5000 kilometara na sat.

No, posljednji pokušaj testiranja takve letjelice neslavno je završio 2013. godine. X-51 Wave Rider tada je uspješno letio samo tri i pol minute (to je bila ujedno i najduži let hipersoničnog aviona ikada), popeo se na visinu od 60 tisuća stopa, a onda je ostao bez goriva i survao se u Tihi ocean, piše Daily Mail.

NESREĆA IZNAD JADRANSKOG MORA - Sudarila se dva aviona, pilot poginuo

U razvijanju hipersoničnog aviona Amerika vodi utrku s Rusijom i Kinom i pitanje je prestiža tko će ga 'izbaciti' prvi. Endsley je kazala kako Kina posebno dobro napreduje.

'Sada za let od NY do LA treba oko četiri sata komercijalnim letom. Sa hipersoničnim zrakoplovom trebalo bi oko 30 minuta. Njegove su mogućnosti uistinu velike', zaključila je.



 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene