Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice globalnog prosvjeda

175 uhićenih u Chicagu, 71 u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čikaška policija objavila je u nedjelju da je uhitila 175 prosvjednika na trgu u središtu grada prilikom jučerašnjeg globalnog prosvjeda.

Čikaška policija objavila je da je uhitila 175 prosvjednika na trgu u središtu grada gdje su neki podignuli šatore i spavali u vrećema za spavanje, a sve u sklopu globalnog prosvjeda nadahnutog njujorškim pokretom Okupirajmo Wall Street.

Prosvjedi su privukli više od dvije tisuće ljudi koji su hodali od čikaške banke saveznih rezerva do Grantova parka. U tom su parku 1968. bili proturatni prosvjedi tijekom konvencije demokratske stranke.

Prosvjednici su uhićeni zbog kršenja gradske odredbe po kojoj se u parku ne smije biti nakon zatvaranja, a ignorirali su nekoliko policijskih upozorenja, objavila je policija.

Subota je bila globalni dan demonstracija od Azije i Europe do Sjedinjenih Država i Kanade. Prosvjedi su u Sjevernoj Americi održani u više desetaka gradova, među ostalima u New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, Miamiju i Torontu.

U New Yorku je priveden 71 prosvjednik.

Pokret Okupirajmo Wall Street jača već mjesec dana, a u subotu je kulminirao globalnim danom prosvjeda. Diljem svijeta prosvjedi su bili mirni, osim u Rimu gdje su izbili neredi.

Promatrači se pitaju hoće li taj pokret preživjeti i nakon subote, a kritičari kažu da nema jasnu poruku.

Prosvjednici tvrde da im smeta što su u recesiji u spašavanje banaka utrošene milijarde dolara pa je bankama omogućeno da nastave izvlačiti golem profit, a država ne prosječnom Amerikancu koji je nezaposleni ili mu je posao nesiguran.

Osim toga, prosvjednici žele ravnopravniji gospodarski sustav jer danas najbogatiji Amerikanci, njih jedan posto, ne plaćaju pravedan porez.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene