Dječak je pokušao pobjeći iz kampa u Calaisu (Ilustracija: Getty Images)
Dječak je pokušao pobjeći iz kampa u Calaisu (Ilustracija: Getty Images)

Mladi Afganistanac star 14 godina ubijen je na francuskoj autocesti dok je pokušao doći u Velikoj Britaniju gdje se nalazi njegova obitelj.


Dječaka kojem u Velikoj Britaniji žive brat i dva ujaka, na autocesti je pregazio nepoznati vozač te pobjegao. Smrt mladog izbjeglice koji je imao pravo na azil u Velikoj Britaniji te se pokušao ukrcati na trajekt izazvala je oštre reakcije dijela javnosti koji od vlade traži da prestane provoditi "odvratnu politiku" prema djeci izbjeglicama.

Dječak je već pokreno pravni proces kako bi se pridružio obitelji, no zbog administrativnih zavrzlama nije uspio napustiti migrantski kamp u francuskom Calaisu.

Vjeruje se kako je dječak najmlađa žrtva koja je izgubila život pokušavajući doći u Veliku Britaniju, javlja Independent.

"Dječak je toliko dugo čekao da je izgubio svaku nadu u sustav i odlučio riskirati vlastiti život", javlja organizacija "Help Refugees" koja je potvrdila smrt.

Nena Shah, djelatnica u igraonici kampa kazala je kako je 14-godišnjak većinu vremena provodio učeći engleski ili gledajući filmove.

"Bio je vrlo tih, ljubazan i pristojan. U svemu što je radio bio je iznimno odlučan", kazala je.

Svjedoci tvrde da se dječak uspeo na rub trajekta koji je nakon toga naglo skrenuo kako se dječak ne bi uspio ukrcati. Mladi Afganistanac potom je pao na cestu gdje ga je pregazio automobil. Nitko se nije zaustavio kako bi mu pomogao, a sve su navodno vidjeli brojni svjedoci među kojima je bilo i djece.