Slonić je poginuo na Tajlandu (Foto: AFP)
Slonić je poginuo na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp

Djelatnici nacionalnog parka prvo su našli mrtvo mladunče slona na dnu litice, a zatim i leševe još pet. A onda još šest.


Šest mrtvih slonova našli su radnici na dnu vodopada u nacionalnom parku Khao Yai na jugu Tajlanda. 

Vezani članci Bdijenje za žrtve napada na Tajlandu Stravične ispovijesti svjedoka masakra na Tajlandu: "Pucao je posvuda i precizno ciljao u glave žrtava" Kevin Conway Iznenadna smrt: Glumac iz hit serije preminuo od posljedica srčanog udara

Pretpostavljaju da je jedan od njih pao s 200 metara visoke litice, a ostalih pet pokušalo ga je spasiti. Vlasti nacionalnog parka u subotu su dobili dojavu da krdo slonova blokira cestu u blizini vodopada. Tri sata kasnije u vodi su našli leš jednog slonića, starog 3 i pol godine. 

A zatim su našli tijela još pet slonova.

Na litici su uočili i dva živa. 

No priča je dobila svoj još tragičniji nastavak. Tajlandski mediji objavili su kako su naknadno našli još pet mrtvih slonova.

Uočio ih je dron koji su poslali kako bi prikupili više podataka o smrti prvih šest životinja. Dronove su poslali jer se terenom ne može pješke.

''Pretpostavljamo da je u krdu bilo 13 slonova i da su samo dva preživjela. Sigurni smo 100 posto da su dva živa jer su ih radnici parka vidjeli kako u blizini traže hranu", rekao je Nattapong Sirichanam, guverner okruga Nakhon Nayok, piše Daily Mail.

Procjenjuje se kako je na Tajlandu ostalo još oko 7000 slonova, no polovica ih živi u zatočeništvu.

Vodopad Khao Yai stekao je lošu reputaciju još 1992. godine kada je također u njemu poginulo krdo slonova.