Obaranje borbenog zrakoplova (Foto: Arhiva/AFP)
Obaranje borbenog zrakoplova (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Neke zemlje svijeta kreću u rat šaljući svoju kopnenu vojsku u skuob bez pravog promišljanja o mogućnostima vlastitog ratnog zrakoplovstva. Ako superiornost u zraku nije cilj, ulazak u rat u 21. stoljeću poprilično je loša ideja.


Sjedinjene američke države imaju daleko najjače i najsposobnije ratno zrakoplovstvo u svijetu. One su broj jedan i svi koji ratuju pod njihovim krilima ne moraju razmišljati o "smrti odozgo". No, postoje i zemlje čija ratna zrakoplovstva, iako nemala, nemaju niti iskustvo, niti slične ciljeve kao ni približno iste sposobnosti poput SAD-a. Donosimo popis 10 najlošijih ratnih zrakoplovstava svijeta.

10. Kanada

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Iranske rakete (Foto: Arhiva/AFP) Iran raketirao Siriju, tvrde da su ubili odgovorne za napad na vojnu paradu u Ahvazu

Iako se nalaze na ovoj listi, Kanađani su najmanje loši od onih koji slijede iza njih.

Njihova helikopterska flota posebno je bolna točka, posebice loše stanje flote Ch-124 Sea King helikoptera, dok glavninu njihove helikopterske flote čini pilotima vrlo problematičan Bell Ch-146 Griffon.

Jedna od najvećih zamjerki kanadskom zrakoplovstvu je da u modernizaciju idu kupovinom F/A-18 Super Horneta, umjesto supernaprednih F-35 zrakoplova, koji predstavljaju borbene zrakoplove 5. generacije.

9. Kina

Glavni problem Kine i njezinog zrakoplovstva jest što se smatra da oni još nemaju globalni doseg i neće ga imati do 2030. godine, prenosi Business Insider.

Druga zamjerka jest da što su sva njihova rješenja za borbene zrakoplove zapravo kopije rješenja drugih država, ili zločestije rečeno, tehnološke ukradotine. Njihova perjanica je J-20, odnosno kineski borbeni zrakoplov 5. generacije sa stealth mogućnostima, no s vrlo neadekvatnim motorom.

Zasad, Kinezi prijete samo daleko inferiornijim zemljama susjedstva svojim zrakoplovstvom, no do postizanja zračne dominacije još imaju prijeći dalek put.

8. Grčka

Grčka nam je bliska po tome što su i oni ponudili svoje F-16 zrakoplove Hrvatskoj na kupnju tijekom natječaja za nabavku borbenih zrakoplova.

Grčku borbenu zračnu flotu čine relikti poput F-4 Phantoma i Mirage 2000, dok je njihov najbolji zrakoplov zapravo američki F-16.

NJihovi susjedi Turci uskoro će letjeti u F-35-icama, što će za Grke biti prevelik izazov ili zalogaj za praćenje.

7. Iran

Iranci su od SAD-a za vrijeme vladavine šaha dobili F-14 tomcat borbene avione, koji su tad bili svjetski vrh, no danas to nikako više nisu.

Iran je danas primoran koristiti vlastita tehnološka rješenja za servisiranje tih zrakoplova, a idu tako daleko da tvrdi i da je stari američki borbeni avion f-5F zapravo iranski proizvod u 2018. godini, jer ima puno iranskih dijelova.

Zapravo je riječ o "Frankenstein" avionu sklopljenom iz otpada drugih zrakoplova zaostalih još iz doba šaha i iransko-iračkog sukoba.

6. Ukrajina

Glavnina borbenih aviona ukrajinskih zračnih snaga su dotrajali Su-27. U Donbass regiji, gdje djeluju proruski pobunjenici, ti zrakoplovi često ili ubijaju civile ili ih proruski separatisti obaraju na putu do bojišnice.

Prošle je godine u jednoj nesreći na zapadu Ukrajine poginuo i američki pilot, koji je letio s ukrajinskim kolegom u Su-27 dvosjedu.

Zrakoplovne nesreće ukrajinskih Su-27 čestu su plod slabog održavanja zrakoplova, slabog treninga pilota ili neodgovornog letenja. Ponekad je riječ i o kombinaciji neka ili sva tri navedena elementa.

kako Ukrajinci imaju velik problem s Rusijom, kad ime je ruska vojska prilikom aneksije Krima zaplijenila 45 zrakoplova, vjerojatno su im učinili veliku uslugu prije nego veliku štetu.

5. Pakistan

Njihov glavni borbeni zrakoplov je JF-17 ili kako ga neki zovu jeftina podrumska verzija američkog F-16 zrakoplova, ili još jednostavnije "Junk Fighter-17". S takvim epitetima ne treba previše objašnjavati, obzirom da njihovi susjedi Indijci, s kojim su stalno u napetim odnosima, za razliku od Pakistana, imaju kudikamo sposobnije i moćnije ratno zrakoplovstvo.

4. Meksiko

Sjevernoamerička Sirija, kako ga neki zovu zbog konstantnog porasta nasilja u toj zemlji, Meksiko je odlučio ne ulagati u ratno zrakoplovstvo. Štoviše, otišli su kako Amerikanci to kažu, "skroz na Afganistan" still zrakoplovstva, stavljajući u fokus dronove, lake borbene zrakoplove i transportne zrakoplove.

Američka vojna studija procijenila je da je Meksiko u potpunosti nesposoban braniti svoj zračni prostor od vanjskih prijetnji.

3. Saudijska Arabija

Njihova zračna flota nije toliko neadekvatna, koliko je zapravo strateški nedorečena, što je vidljivo na primjeru Jemena, od kojeg su Saudijci zapravo napravili veliku humanitarnu katastrofu.

Saudijci zapravo ne kontroliraju zračni prostor iznad Jemena, odnosno ne usmjeravaju resurse u tom pogledu, već bombardiraju cilje po Jemenu gotovo pa nasumice. Nije im pomoglo ni dodatno obučavanje pilota kod međunarodnih stručnjaka.

2. Sjeverna Koreja

Njihovo ratno zrakoplovstvo zapravo je tehnološki i ustrojstvom slično onom koje je postavio još Kim Il Sung za vrijeme Korejskog rata. Razlog zašto oni nisu na samom vrhu jest taj da zapravo ne pokušavaju aktivno voditi rat.

1. Sirija

Biti pilot u Siriji nije dobro. Osim što njihovu dotrajalu flotu, koja bi bila možda na razini borbe iz vremena Vijetnamskog rata, redovito ruše avioni drugih zemalja sa svih strana, oni zapravo uopće nemaju kontrolu nad vlastitim zračnim prostorom.

Da im ne pomažu Rusi, rat u Siriji vjerojatno bi bio u još gorem stanju nego što je danas.