"Ne želimo graditi samo svoj proizvod, već proizvod grada Hrvatske Kostajnice i cijele zajednice", riječi su kojima se predstavila Svjetlana Lenac, koja zajedno sa suprugom Lovrom ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.
Ovaj je bračni par već dugo zajedno, no Svjetlana se prisjeća kako je pri upoznavanju s Lovrinim roditeljima njegova majka pripremila salatu od kostajničke pletenice. To su sušene buče koje se jedu na Badnjak kao salata, a obvezne su na blagdanskom stolu svake kostajničke obitelji. "Ta je tradicija iz davne prošlosti, a specifično je što se prenosi sa svekrve na snahu", ističe Svjetlana.
Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče
(Foto:
Nova TV)
Lovrina majka buču je sušila za potrebe obitelji i nekolicine prijatelja, no na jednom ju je sajmu izložila i ljudima se svidjelo. Tako je Lovro došao na ideju proizvodnje rezanaca od sušene buče "jer nema nikoga na svijetu tko to radi", objašnjava.
Inspirirani tradicijom povijesnoga grada Hrvatske Kostajnice, započeli su svoju poduzetničku priču. Iz godine u godinu posao OPG-a Lenac rastao je, a time se mijenjao i način proizvodnje. Tradicionalnu obradu modernizirali su i unaprijedili, a čak su i sami osmislili strojeve.
OPG Lenac BIO rezanci od buče inovativan je proizvod na našem tržištu, dok je tradicionalno poznat kao kostajničke pletenice. Priprema se tako što se bundeva reže na trakice koje oblikom podsjećaju na pletenicu, a potom se suši.
Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče
(Foto:
Nova TV)
Rezanci ne sadrže nikakve dodatke ni aditive, čime se osigurava čista koncentracija okusa – čak sto posto sušene buče. Proizvod ima veliku primjenjivost u kuhinji, okus im je neutralan, pa se mogu koristiti kao zamjena tjestenini ili dodatak svim vrstama salata i umaka.
Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče
(Foto:
Nova TV)
U radu supružnika Lenac naglašena je ljubav prema njihovu gradu te svoje proizvode znaju nazivati i Kostajnicom u vrećici. Želja im je ostaviti tradiciju budućim generacijama, no kako bi uspjeli u tom naumu, morali su otići korak dalje. "Uložili smo puno truda i novca, a ljudi još uvijek ne znaju za kostajničke rezance od sušene buče. Mislim da je Startaj Hrvatska najbrži put da ljudi saznaju da to postoji", objašnjavaju razloge prijave.
Nakon uspješne audicije u Hrvatsku Kostajnicu došle su i stručnjakinje iz Odjela osiguranja kvalitete SPAR Hrvatska. Pogledale su njihovu proizvodnju te im ukazale na neusklađenosti, što su Lenci smatrali vrlo vrijednim putokazom za poboljšanje.
Unatoč tome što su većinu grubih radova napravili, nisu stigli sve završiti, a već im je stigao poziv za novi razgovor u SPAR-u. Iako to nisu očekivali, ondje ih je dočekao Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska. U razgovoru im je objasnio da ima još mjesta za napredak, ali i da tržište sve više traži proizvode poput njihovih te zaključio: "Osvojili ste me strašću i voljom, ali prije svega svojim proizvodom. Prošli ste u projekt Startaj Hrvatska."
Nakon prvotne nevjerice Svjetlana i Lovro Lenac bili su jako sretni, no, nažalost, veselje nije dugo potrajalo. U Hrvatskoj Kostajnici punih je mjesec dana kiša padala svaki dan, što je ugrozilo njihove plodove te su bili na korak do odustajanja. Srećom, kako nakon kiše dolazi sunce, vrijeme se smirilo, a oni su mogli nastaviti s radovima u polju te su s mjesec dana zakašnjenja uspjeli posaditi buču.
Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče
(Foto:
Nova TV)
Supružnici Lenac imali su godinu punu uspona i padova, no njihova je borbenost nadmašila sve nedaće. Pozitivnim vijestima pridružila se ona o njihovoj prvoj narudžbi. Žana Lovrić, direktorica Nabave SPAR Hrvatska, pohvalila je njihovu predanost te im priopćila kako SPAR naručuje čak šest tisuća komada OPG Lenac BIO rezanaca od buče. Ta je brojka uvelike premašila očekivanja Svjetlane i Lovre, ali i pokazala kako se trud i zalaganje itekako isplate.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.