Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj A1 Hrvatska

Spreman za nogometno ludilo: Stjepan putuje u Njemačku bodriti Vatrene, ali ne nosi glavu u torbi

Zahuktava se nogometno ludilo!
Zahuktava se nogometno ludilo! Foto: Getty Images
Stjepan je jedan od tisuće navijača koji će s tribina navijati za Vatrene. Uzbuđen je i sretan, ali i svjestan rizika i opasnosti koje put skriva. Zato ništa ne prepušta slučaju.

Uhvatili smo ga dok je pomno birao odjeću koju će spakirati u putnu torbu. Smijao se jer je većina stvari koja je završila u torbi imala crveno-bijele kockice. A što se drugo i moglo očekivati kada krećete prema Njemačkoj navijati za naše iz sveg glasa. I srca. Stjepanu je ovo prvo europsko prvenstvo koje će pratiti uživo sa stadiona. Gdje će na tribinama postati jedno s drugim navijačima, gdje će crveno-bijele kockice određivati ritam života tih dana. I iskreno, ne zna je li više sretan, uzbuđen ili preplašen.

"Uh, evo sad srce lupa kao ludo, ne znam kako će tek biti na tribinama. Pa herc će me strefiti", šali se Stjepan.

Zahuktava se nogometno ludilo! Stjepan će bodriti Vatrene s tribina (Foto: Getty Images)

"Ne očekujem ništa, ali i očekujem svašta!"

Pripreme su počele davno prije. Trebalo je okupiti društvo, dobiti godišnji, iskopati ušteđevinu, tražiti dozvolu od supruge za put. Ovo zadnje je rekao kroz šalu, ali sumnjamo da bi otišao bez njezinog blagoslova.

"S obzirom na to da prvi put idem na neki tako veliki događaj, ne očekujem ništa, ali i očekujem svašta. Očekujem, recimo, da ćemo proći skupinu. Španjolska je jaka, Italija, a ni Albaniju ne treba podcjenjivati. Ali kada se mi posložimo u glavi i na terenu, nema nam ravnih. Nadam se da prođemo bolje nego 2012. kada smo isto bili u skupini sa Španjolskom i Italijom, ali nismo dobro završili", priča nam Stjepan.

Stjepan se toliko uživio u priču o Modriću, Kovačiću, Petkoviću, Brozoviću da nam je bilo žao razbijati taj balon sreće. Jesi svjestan rizika i opasnosti, pitali smo ga. Ozljeda, krađa, zagubljene prtljage, otkazanih letova? Razmišljaš li uopće o tome?

Zahuktava se nogometno ludilo! Svaka četvrta osigurana osoba na putovanju zatraži hitnu liječničku pomoć (Foto: Getty Images)

Svaki četvrti osigurani putnik zatražio je hitnu liječničku pomoć tijekom putovanja

Jedno istraživanje pokazalo je kako 1 % putnika treba hospitalizaciju zbog ozbiljne ozljede. Britanski podaci navode kako se 15 % ljudi na odmoru razboli, a 5 % zadobije neku vrstu ozljede. Prema australskom istraživanju, svaki četvrti osigurani putnik zatražio je hitnu liječničku pomoć tijekom putovanja. Prometne nesreće, utapanja, nesreće povezane s vodenim rekreacijskim aktivnostima i nasilje najčešći su uzroci ozljeda putnika. Prema istraživanjima, ozljede povezane s putovanjima su i vodeći uzrok smrtnosti u cijelom svijetu, uzrokujući do 25 puta više smrtnih slučajeva nego zarazne bolesti.

"Znate što? Žena me ubila u pojam s tim stvarima. Ja sam više onako opušten tip koji o problemima razmišlja kad se dogode. Ona se mora pripremiti na sve pa i stvoriti problem ako ga nema. Malo se šalim, ali eto zbog nje sam i ja postao svjesniji moguće opasnosti i rizika. Ne samo od zagubljene prtljage, Bože moj, nego od nekih ozljeda. Što ako potrgam nogu ili ruku usred Berlina," govori nam Stjepan.

Zahuktava se nogometno ludilo! Hrvati vole putovati, vole li se i osigurati? (Foto: Getty Images)

Hrvati vole putovati, vole li se i osigurati?

Da bi uživanje na njemačkim stadionima i ulicama bilo opuštenije, brine se Putno osiguranje za A1 korisnike na koje bi se trebalo gledati kao i na osobnu iskaznicu – da bude sastavni dio putovanja. A1 Hrvatska svojim korisnicima pruža tu osiguravajuću uslugu koja se ne plaća unaprijed. Plaća se samo za dane provedene u inozemstvu, već od 1,69 eura dnevno. Usluga je dostupna odmah nakon registracije i vrijedi za sva buduća putovanja. Nakon registracije iznosi pokrića na potvrdi vrijede za sva putovanja u sljedećih godinu dana.

A1 korisnici se za putno osiguranje mogu registrirati u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu ili u A1 centrima i partnerskim prodajnim mjestima.

Kada korisnik napusti zemlju i spoji se na mobilnu mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, stiže SMS o aktivnom pokriću za to putovanje. Ako ne želimo osiguranje, jednostavno ga možemo otkazati odgovorom STOP na dobivenu poruku. Kada se vratimo u Hrvatsku i spojimo na A1 mrežu, završava pokriće za to putovanje.

Zahuktava se nogometno ludilo! 5 % osoba na putovanju zadobije neku vrstu ozljede (Foto: Getty Images)

Zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta, osiguranje prtljage

Putno osiguranje za A1 korisnike pokriva zdravstveno osiguranje (bolničko i izvanbolničko liječenje, prijevoz, traganje i spašavanje), osiguranje od nezgode (zaštita za tebe i obitelj u slučaju teže nezgode na putovanju), osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta (pokrivanje troškova smještaja uslijed kašnjenja i otkazivanja leta) i osiguranje prtljage (oštećenje, uništenje ili gubitak prtljage na putovanju).

Jer, primjerice, prtljaga se najčešće gubi upravo u Europi – na svakog tisućitog putnika bilo je 7,29 slučajeva izgubljene, oštećene ili jako zakašnjele prtljage. Ako znamo da Europom na godišnjoj razini avionom putuje više od 800 milijuna ljudi, incidenti s prtljagom čest su slučaj.

Zahuktava se nogometno ludilo! Turisti i putnici često su meta kradljivaca (Foto: Getty Images)

Iako Europska unija u posljednjih deset godina bilježi blagi pad krađa i razbojstava, broj slučajeva i dalje je zabrinjavajući. U 2021. godini zabilježeno je više od 4 milijuna krađa. Često su meta upravo turisti i putnici koji ostanu bez prtljage i osobne imovine.

"Srećom, nisam se na putovanjima susreo s krađama, ali s gubitkom prtljage jesam. Zbog otkazanog leta sam je čekao gotovo dva mjeseca. Ne znam gdje je zapelo", priča nam Stjepan.

Dobar je osjećaj znati da ste (o)sigur(a)ni, zar ne? Da vam netko čuva leđa dok se na tribinama i smijete i plačete u isto vrijeme jer smo dali gol, prošli dalje. Jer sudac nije vidio ono što ste vi vidjeli, a izbornik Dalić nije zamijenio igrača kojeg bi vi zamijenili. Jer to će biti život narednih dana.

Sretno Stjepanu i sretno našima!


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene