Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zlato za Sofiju Novoselić, srebro za hokejaše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatna medalja Sofije Novoselić u slalomu te srebro hokejaša na ledu i skijaša-trkača Alberta Kontaka obilježili su drugi dan 13. igara mladeži Alpe - Jadran za mlade sportaše do 16 godina, koje se održavaju u pokrajini Gornjoj Austriji i Hinterstoderu.

Hrvatski hokejaši na ledu apsolutna su senzacija Igara, jer nikad u povijesti ni jedna od generacija u tom uzrastu nije bila ni blizu borbe za medalju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jelušić bez druge vožnje, Nika na 20. mjestu Slika nije dostupna Sofija Novoselić brončana u EYOF-u

Hokejaši su do srebra došli pobjedom nad Koruškom (6:5), iako su nekoliko minuta prije kraja gubili sa 4:2, a u zadnjoj minuti su spašavali pobjedu i srebro, sa čak tri igrača manje. 

Prije utakmice s Koruškom, Hrvatska je pobijedila Gornju Austriju (15:2) i Veneto (3:1), dok su jedini poraz ubilježili protiv pobjednika turnira, Slovenaca, (1:7) no i do njega ne bi došlo da nisu prije te utakmice odigrali s Austrijancima, pa zapravo nisu imali nikakvu stanku. 

Koliko je talentirana ova generacija do 16 godina svjedoči i podatak da ih je više od polovice sudjelovalo u osvajanju
brončane medalje na nedavnom Svjetskom prvenstvu četiri godine starijeg uzrasta.

Sofija Novoselić je postala junakinja Igara, jer je nakon jučerašnjega zlata u veleslalomu danas došla i do pobjede u slalomu, unatoč povišenoj temperaturi i problemima s pancericama. 

Novoselić je do zlata došla samo nakon jedne vožnje, a druga vožnja se nije održala zbog tragedije na skijalištu iznad Hinterstodera. 

Naime, od srčanog udara u startnoj kućici odmah nakon završetka prve utrke, preminuo je dopredsjednik Austrijskoga skijaškog saveza Friedrich Niedorfer, a zbog njegove smrti večeras su otkazane sve popratne manifestacije uključujući i svečanost svršetka Igara. 

Uz Novoselić, na današnjem slalomu nastupila je i Tea Palić, koja je završila kao jedanaesta, a isti plasman postigao je kod muškaraca i Luka Diel-Zadro, dok je Franko Brigović odustao.

Nakon jučerašnjih povijesnih brončanih medalja u ekipnom sprintu, hrvatsko skijaško trčanje je u Hinterstoderu danas bogatije i za srebro koje je u utrci sprinta na 7,5 kilometara osvojio 16-godišnji Albert Kontak iz Oroslavlja.

Nadomak medalje bila je u ženskoj utrci Vedrana Malec, koja je na kraju završila kao četvrta, dok je Nina Broznić bila peta. 

Do Hinterstodera hrvatsko skijaško trčanje nikad nije imalo ni jednu medalju s jačih međunarodnih natjecanja, a sada dolaze u Hrvatsku sa srebrom i dvije bronce, te najavom najvećega
događaja u tom sportu koji bi se 2008. trebao održati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. 

Naime, direktor reprezentacije Zlatko Malec, već je obavijestio i dobio odobrenje od Međunarodnoga skijaškoga saveza za sprint utrke muških i ženskih skijaša-trkača na najvećem zagrebačkom trgu, a sve kao uvertira za slalomske utrke skijaša i skijašica na Sljemenu.

Igre večeras završavaju finalnim natjecanjima u stolnom tenisu od kojih se očekuju nove hrvatske medalje i rušenje ukupnoga rekorda u povijesti iz Zeltwega 1995. godine, kada su Janica Kostelić i predstavnici u stolnom tenisu osvojili ukupno 11 odličja.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene