Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najuspješnija sportašica u povijesti kajaka i kanua na mirnim vodama 45-godišnja Njemica Birgit Fischer odustala je od nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu.


'Mnogo sam razmišljanja i odluku nisam donijela lagano, no ona je konačna. Neću nastupiti na OI u Pekingu. Kada se osvrnem na godine koje su prošle mogu biti zadovoljna', istaknula je vlasnica osam zlatnih medalja na olimpijskim igrama.

Vezani članci Slika nije dostupna Deset velikih rivalstava u Pekingu Slika nije dostupna OI Peking: Predstavljene olimpijske medalje

Birgit Fischer je osvajala zlatna odličja u kajaku na svakim OI od 1980. godine, izuzev Los Angelesa 1984. godine. Na OI u Moskvi (1980), Barceloni (1992), Atlanti (1996) i Ateni (2004) osvojila je po jedno zlato, dok je u Seoulu (1988) i Sydneyu (2000) osvojila po dvije zlatne medalje. U svojoj riznici ima i četiri srebrne olimpijske medalje iz Seoula, Barcelone, Atlante i Atene, te čak 27 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava.

Prvo je nastupala pod zastavom DDR-a, a nakon ujedinjenja pod zastavom Njemačke, a zanimljivo bila je najmlađom i najstarijom olimpijskom pobjednicom u kajaku. Na OI je prvi put slavila sa 18, a posljednjim put sa 42 godine.

'Da DDR nije bojkotirao neka natjecanja mogla sam osvojiti još koju medalju', dodala je Birgit Fischer.